Istočno Sarajevo: Političari i funkcioneri iz RS danas na konsultacijama kod Dodika

Radiosarajevo.ba
Istočno Sarajevo: Političari i funkcioneri iz RS danas na konsultacijama kod Dodika
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predstavnici bh. entiteta RS koji rade u državnim institucijama sastat će se danas u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, potvrdio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Razmatrat će se dalji koraci u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Ustavno pravo srpskih predstavnika je da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH“, najavio je Dodik.

Dodao je da će SNSD zajedno sa srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu. Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlament BiH bi ih potvrđivao. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada, prenosi RTRS.

Podsjećamo, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija jučer je najavio da će se odazvati Dodikovom pozivu.

Između ostalog očekuje se dolazak i mnogih drugih entitetskih predstavnika u državnim institucijama iz SIPA-e, OSA-e i drugih agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije