Ispitivanje teroriste IS-a uhapšenog u Sarajevu: Greškom nosio lažnu ličnu kartu

Radiosarajevo.ba
Ispitivanje teroriste IS-a uhapšenog u Sarajevu: Greškom nosio lažnu ličnu kartu
Priča o Mirsadu Kandiću, jednom od najtraženijih terorista tzv. Islamske države naprosto je osvojila ovih dana cijelu javnost u BiH, nakon što je Kandić izručen SAD iz Sarajeva, gdje je uhapšen 4. jula.

Da ste ga ikada sreli, živjeli biste u uvjerenju da ste upoznali uljudnog, sramežljivog i smušenog mladića, koji je po zanimanju vodoinstalater. Uredno obrijan, ošišan, bez imalo agresivnosti u odijevanju i ponašanju, bio je samo jedan dečko iz susjedstva za kojeg ne biste nikada posumnjali da je jedan od najtraženijih terorista, piše Žurnal.info.

Upravo ovaj mladić, prema tvrdnji američke državne tužiteljice, bio je jedan od važnijih ljudi zloglasne terorističke Islamske države, a kada je početkom jula uhapšen u Sarajevu imao je ličnu kartu i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić.

"Da, to je lažna karta, koju sam sa sobom nosio greškom. Od dokumenata imam samo još pasoš, ali on nije kod mene i ne znam gdje je tačno", pojasnio je Kandić na jednom od ročišta za određivanje pritvora pred sudom BiH.

Kako je navedeno u obavještajnim podacima, Kandić se hvalio kako je bio IS-ov graničar, regrutirao je bombaše samoubice, a na područje IS-a prebacio je više od 20.000 mudžahida. Godinama su za njim tragale mnoge obavještajne službe, imao je jedanaest identiteta, a uhapšen je u naselju Grbavica gdje ga je odala jedna telefonska kartica.

Podsjetimo, osumnjičeni terorist Mirsad Kandić, za kojega se pretpostavlja kako je bio važan operativac terorističke organizacije Islamska država (IS) i jedan od šefova obavještajne službe ove organizacije izručen je u utorak američkim javnostima.

U nastavku pogledajte kako to izgleda svjedočenje Mirsada Kandića pred Sudom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije