Irina Lovrić podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Hasima Šabotića

6
Radiosarajevo.ba
Irina Lovrić podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Hasima Šabotića
Facebook / Irina Lovrić sa protesta održanih 2019.

Sarajka Irina Lovrić podnijela je krivičnu prijavu protiv Hasima Šabotića, aktuelnog direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije - APIK

Zašto ga je prijavila, objasnila je u poruci koju je proslijedila redakciji portala Radiosarajevo.ba, a koju prenosimo u cijelosti:

"Hasim Šabotić je kao inspektor Državne agencije za istrage i zaštutu - SIPA radio na istragama po mojim krivičnim prijavama. Izgleda da se pokazalo da je to upravo bio slučaj njegove karijere, jer je Šabotić nakon što je predao svoj izvještaj u vezi sa istragom po mojim prijavama Tužilaštvu BiH ( gdje je sve ovo godinama zataškavano) rapidno napredovao, i to od šefa odjela u SIPI, do fotelje direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije APIK.

Tada Šabotić prekida svaki kontakt sa mnom i uskraćuje mi zakonom osiguranu zaštitu. Upravo zbog toga nada mnom su godinama prvođenje gotovo sve štetne radnje zabranjene zakonom. Išlo se i toliko daleko da su me oni koje sam prijavila zbog korupcije, čak i tukli na mom radnom mjestu. Na koncu je protiv mene poduzeta i najdrastičnija štetna radnja protiv prijavitelja korupcije, a to je otkaz ugovora o radu.

Krivična prijava - undefined

Irina Lovrić: Krivična prijava

Otkaz sam dobila dok sam se nalazila na bolovanju, a Rješenje otkaza ugovora o radu potpisao je nezakonito zaposleni vršilac dužnosti direktora Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka iz Banja Luke. Sve ovo trenutno se nastoji zataškati, posebno u Sudu Bosne i Hercegovine, a sve kako bi se u stvari zaštitio Šabotić i rukovodioci onih institucijama koji godinama ignorišu sve ono što mi se nakon prijavljivanja korupcije u Fondu za povratak BiH dešava, već više od deceniju, a korumpirani političari i visokopozicionirani funkcioneri koje sam prijavila zbog korupcije amenstirali od krivičnog procesuiranja i kažnjavanja.

Hasim Šabotić i danas neometano obavlja svoju funciju direktora Agencije (APIK) koja ne samo da se ne bori protiv korupcije, već je odavno postala svrha samoj sebi i institucija puna kontaverzi i sumnjivih zapošljavanja.

Mlađen Božović, kojeg sam kao direktora Fonda za povratak BiH prijavila zbog teških koruptivnih djela i nezakonitog poslovanja unapređen je u šefa kabineta ministra za izbjeglice i ljudska prava BiH, iako je protiv njega nedavno podignuta čak i optužnica zbog nasilja koje se činilo meni, koju je nadležni Sud i potvrdio. Nezakonito zaposleni vozač u Fondu za povratak BiH, čije nezakonito zapošljavanje i krivotovorenje službenih dokumenata institucije, s tim u vezi je po mojim prijavama upravo zadokumetovao gospodin Šabotić. I dan danas, radi kao vozač u Fondu. Ja sam kao prva navodno zakonom zaštićeni prijavitelj korupcije, ali i kćerka pripadnika Armije BiH, bukvalno istjerana na ulicu zbog prijavljivanja korupcije u institucijama BiH", tvrdi Lovrić. 

Naglasila je kako će krivičnu prijavu protiv Hasima Šabotića sa svim pratećim dokumentima dostaviti i međunarodnim institucijama i organizacijama koje prate njen slučaj izvan BiH.

Upit smo poslali i gospodinu Hasimu Šabotiću da odgovori na optužbe koje su iznesene protiv njega, no do trenutka objave ovog teksta, odgovor nismo dobili. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije