Korupcija u BiH: Inspektor priznao krivicu, "pao" zbog 100 KM

0
Radiosarajevo.ba
Korupcija u BiH: Inspektor priznao krivicu, "pao" zbog 100 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Ivo Kobaš, veterinarski inspektor u Uredu za veterinarstvo BiH, priznao je krivicu za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Za ovo krivično djelo tereti ga optužnica Tužilaštva BiH, a radi se o predmetu kodnog naziva "Indy".

"U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju jedne godine koja se neće izvršiti ako u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, te udaljenje iz službe i zabrana obnašanja službene dužnosti u periodu od pet godina", navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Od optuženog se, u skladu sa sporazumom o priznanju krivice, oduzima nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem kaznenog djela.

"Optuženi se tereti da je, prilikom ulaska vozila u BiH, primio dar u navedenom iznosu kako ne bi vršio pregled dokumentacije i provodio propisanu proceduru prilikom uvoza namirnica životinjskog porijekla u BiH.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH", istaknuto je u saopćenju.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije