Irfan Čengić se obratio kao kandidat za načelnika Starog Grada: Podržali ga Trojka, SBB, ali i DF

3
Radiosarajevo.ba
Irfan Čengić se obratio kao kandidat za načelnika Starog Grada: Podržali ga Trojka, SBB, ali i DF
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija Trojke u Općini Stari Grad

Općinske organizacije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Naroda i pravde (NIP) i Naše stranke (NS) u Općini Stari Grad danas, 21. avgusta, u parku Atmejdan predstavile su zajedničkog kandidata za načelnika Općine Stari Grad.

Kandidat stranaka je Irfan Čengić, aktuelni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon što su predstavnici Trojke potpisali Sporazum, Čengić je izašao i obratio se javnosti.

Jake policijske snage na Grbavici: "Situacija je i više nego ozbiljna. Pregledali su nas do čarapa"

Jake policijske snage na Grbavici: "Situacija je i više nego ozbiljna. Pregledali su nas do čarapa"

Uz predstavnike Trojke, s Čengićem su na pressu stajali i predstavnici sljedećih stranaka u Općinskom vijeću Stari Grad - Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Čengić je na početku podsjetio da je Centralna izborna komisija (CIK) prošlog četvrtka oduzela mandat Ibrahimu Hadžibajriću, te ova odluka sutra postaje pravosnažna nakon čega će CIK raspisati izbore u ovoj sarajevskoj opštini.

"Malo je neobičan sastav stranaka koje su danas ovdje i koje stoje iza moje kandidature. Ne znači da smo u koaliciji, ali imamo dovoljno ruku u Općinskom vijeću da možemo svojim djelovanjem ispuniti sve ono što obećamo u narednih 60-ak dana.

Press konferencija Trojke u Općini Stari Grad
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija Trojke u Općini Stari Grad

Naš fokus će biti ljudi, i u kampanji i poslije. Cilj su novi projekti za Stari Grad, te novi odnos prema ljudima - i građanima, ali i prema zaposlenicima Općine. Ono što je najvažnije - želimo novo vrijeme, bez pritisaka, korupcije i kriminala, zbog čega i jesmo danas u ovoj situaciji vanrednih izbora. Imam dovoljno političkogiskustva da mogu voditi Općinu, znam upravu i od prvog dana mogu se posvetiti poslu. Ako nas izaberete, mi odmah počinjemo raditi", izjavio je Čengić.

Istaknuo je kako su neki od ciljeva da se rad Opštine vrati u okvir zakona, da se pripremi rebalans budžeta, jer ovaj nije izvršen u mjeri u joj je trebao biti, da se pripremi budžet za 2024, da se uradi Srrategija razvoja Općine, koja nije urađena od 2021., iako je to bila zakonska obaveza. On pretpostavlja da bi se izbori mogli održati 20. oktobra. 

"Nećemo se baviti drugim protukandidatima - ne znam ko su niti me to u ovom trenutku zanima", dodao je.

Na novinarsko pitanje "zašto misli da će ostvariti dobar rezultat kad je SDP prolazio loše u ovoj opštini, a znamo kakvu je podršku imao Hadžibajrić, bivši član SDA, kojeg voli desno orijentisano glasačko tijelo", odgovorio je kako ta konstatacija nije tačna jer je "na prošlim izborima imao najviše glasova za Skupštinu": "Zadnja dva izborna ciklusa mi smo podržali Hadžibajrića, sumnjam da bi ostvario onaj rezultat bez toga. Iznevjerio nas je na izboru Bogića Bogićevića i tad smo raskinuli koaliciju s njegovom strankom." 

Na pitanje 'da li su razgovarali sa SDA, kad je već većina u Vijeću dala Čengiću podršku', kratko je odgovorio da nije te da smatra da je podrška ovih ljudi dovoljna: "Sigurno će oni imati svog kandidata, ali to pitajte njih."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije