Inzko: Od Dodikove stranke dobivao sam prijetnje smrću

Radiosarajevo.ba
Inzko: Od Dodikove stranke dobivao sam prijetnje smrću
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Iznko često je bio meta kritika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog čega su nebrojeno mnogo puta nastajali verbalni skandali, nakon Dodikovih izjava o Inzku.

Tim povodom Inzko je komentirao ovakve i slične izjave u kojima ga je Dodik nazivao pogrdnim imenima, poput "izmišljene političke figure", ali i pogrdna imena koja je Dodik dodjeljivao brojnim drugim međunarodnim dužnosnicima u našoj državi, kao što je austrijski ambasador u BiH Martin Pammer.

Inzko je televiziju N1 kazao i kako je dobivao prijetnje smrću, te je opisao cijelu tu situaciju.

Također, govorio je i o tome što on ne uzvraća na te ružne komentare, kazavši kako bi to srušilo dignitet bilo kojeg međunarodnog zvaničnika koji bi se spustio na taj nivo.

"Ja nisam rekao da je (Dodik) uličar, niti sam rekao da je kriminalac. On je rekao da sam ja kriminalac, onda je rekao da sam politička prostitutka. Od njegove stranke sam dobio 5 000 karata s porukom 'Inzko, idi kući' i to su bile karte omladine SNSD-a, a 20 njih je sadržavalo prijetnje smrću, što sam prijavio državnom Tužilaštvu", istaknuo je Inzko.

Dodao je i da je dobio neke prijetnje protiv svog sina, ali je i konstatirao da je Krleža "o tome dosta rekao, odnosno da ovakve izjave više govore o onome ko ih je izrekao".

"Tamo su bile takve formulacije, na primjer 'Gavrilo Princip će se vratiti', '28. juna moraš paziti' i tako dalje. Jako je ružno sve to, i kakve veze ima moj sin sa svime? Neke prijetnje su bile formulirane na njemačkom jeziku da znaju gdje mi živimo u Austriji", kazao je Inzko za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije