Inferno u Potočarima danas prvi put izvela djeca iz Srebrenice

1
Radiosarajevo.ba
Inferno u Potočarima danas prvi put izvela djeca iz Srebrenice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Inferno djece Srebrenice u Potočarima

Danas se obilježava 27. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Već godinama, pred početak dženaze i ukopa ubijenih, izvodi se Srebrenički inferno. 

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Srebrenički inferno, izveden prvi put prije 19 godina, oratorij je za koji je tekst napisao pjesnik Džemaludin Latić, a muziku komponirao Đelo Jusić. 

Inferno je prvi put izveden 20. septembra 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Kroz stihove ove poeme govori se o bolu djeteta koje je tokom ove tragedije ostalo bez svojih roditelja, braće, sestara ili najmilijih, kao što je bio slučaj s mnogom djecom ove UN-ove zaštićene zone...

Ove godine, poemu su prvi put snimila djeca Srebrenice.

Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište u Sarajevu i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine tako su realizirali ideju staru nekoliko godina koju su prethodno prihvatili i podržali članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

Simbolično, djeca Srebrenice kroz stihove su dozivali svoje ubijene roditelje, još jednom istinski proživljavali inferno koji svakodnevno žive, ali istovremeno poslali poruku za budućnost.

Hor Djeca Srebrenice, Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište Sarajevo i BHRT na ovaj način odali su počast žrtvama genocida u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije