NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

3
Radiosarajevo.ba
NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci
Foto: Facebook / NES BiH

Milorad Dodik ne prestaje sa prijetnjama državi Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, a posljednja u nizu je izjava da "bosanski muslimani žele da izazovu psihozu". Tim povodom Narodni evropski savez (NES) BiH poslao poruku Dodiku u kojoj kažu da Bošnjaci niti imaju, a niti izazivaju psihozu.

"Iz višegodišnjeg Dodikovog političkog djelovanja očigledno je da psihozu ima sam on. Psihoza je psihičko stanje koje, između ostalog, karakterizira postojanje simptoma sumanutih ideja, obmane osjetila i doživljaja proganjanja. A ne može biti sumanutija ideja od njegovog zalaganja za nekakav mirni razlaz i otcjepljenje manjeg entiteta od države Bosne i Hercegovine", naveli su iz NES-a.

U saopćenju su naveli da Dodik time direktno ugožava mir i širi strah i netrpeljivost među našim građanima, što, također, predstavlja krivično djelo.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

"Milorad Dodik ili namjerno ili zbog svog psihičkog stanja ima osječaj i javno ga ispoljava da svi progone njega i srpski narod. To, naravno, nije tačno, jer on ne može da se vrati na svoje 'tvorničke postavke' kada je priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, pa je vjerovatno po uputama iz Beograda sada zadužen da to uporno i glasno negira kako bi nekako pokušao anulirati svoje ranije priznanje", poručili su u saopćenju.

Iz NES-a BiH su istakli da genocid je ranije priznala, doduše ne baš direktno, i Republika Srbija, ali se Vučić odlučio da ne priznaje dokument Skupštine kojim je osuđen zločin u Srebrenici kako je definiran presudama međunarodnih sudova.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

"Zato želimo poručiti Dodiku - ako ne namjeravaš proizvesti destabilizaciju nasilnog karaktera, prestani sa destruktivnim politikama i prijetnjama. Ni mi nemamo nikakvu nasilnu namjeru. Ali kada bude ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet države, suprotstavit ćemo se tome pravnim, političkim i svim drugim raspoloživim sredstvima. I tada neće biti entiteta. Postojat će samo jedinstvena država Bosna i Hercegovina", rekli su iz NES-a.

U saopćenju su naveli da zato pozivaju Dodika da od Srba prestane praviti žrtve i u ratu i u miru.

"Jer, po njemu su Srbi žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci. Možda je i taj stav rezultat njegove psihoze. Kaže Dodik: 'Pozivam sve Srbe da isključivo prate poteze nas vlasti'. Pratimo i mi Milorade, iako nas ne pozivaš na to. I to vrlo pažljivo. I na svaki vaš pogrešan potez dobit ćete adekvatan odgovor", navodi se u saopćenju Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije