Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

17
BIRN - Detektor.ba
Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog
Foto: Sud BiH / Mirza Kapić

Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva pročitao je poruke s mobilnog telefona oduzetog od optuženog Mirze Kapića, koje sadrže uputstvo za pravljenje eksplozivne naprave.

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je angažovan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a čiji je identitet Sud BiH zabranio objavljivati, uz pomoć sudskog tumača za engleski jezik pročitao je poruke iz mobilnog telefona oduzetog od optuženog.

On je naveo da je od Tužilaštva zaprimio naredbu za analizu sadržaja mobilnog telefona na kojem je uočio aplikacije za komunikaciju – Viber, Telegram i Threemu. Pojasnio je da je na Telegramu uočio komunikaciju vlasnika mobilnog telefona od 29. do 30. jula 2023., koja je bila jednim dijelom na engleskom, a jednim na arapskom jeziku.

Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

Tužilac Dubravko Čampara je naveo da porukama s aplikacije Threema na telefonu u vlasništvu Kapića – s nalogom koji nosi naziv na arapskom jeziku – dokazuje pripremu za izvršenje krivičnog djela.

Jedan brat će napasti taguti ulemu i treba mu pojašnjenje kako napraviti eksploziv“, pročitao je sudski tumač na engleskom jeziku, a potom preveo poruku u kojoj vlasnik mobilnog telefona, na pitanje da li se radi o napadu na jednu osobu ili na veliko mjesto, pojašnjava da se radi o “sufijskom hramu”.

U pročitanim porukama se spominje i “brat“ koji je prisutan s vlasnikom mobilnog telefona i koji čita poruke.

“Usput, brate, kako se zove džamija koju želiš da napadneš? Daj da je pogledam kako bih ti dao neke planove i pomogao kako da uneseš bombu. (…) Inšallah, brate, kad nabaviš stavke, mogu biti uz tebe korak po korak“, stoji u pročitanim porukama, kao i da vlasnik mobitela navodi da je “ovo država s puno špijuna“ te da stavke mora pažljivo kupovati.

Kapićeva braniteljica Lejla Babić je prigovorila na zakonitost prevođene komunikacije tokom suđenja. Dodala je da je nezakonito saslušanje policijskih službenika i uložila prigovor autentičnosti za prevod. Prema mišljenju Odbrane, nalaz i mišljenje vještaka su nezakoniti jer nisu predloženi u optužnici.

Babić je navela da policijski službenik nije bio ovlašten da tumači komunikacije, zbog čega Odbrana smatra da optužnica tako nije mogla biti ni potvrđena. Ona je prigovorila na relevantnost druge dvojice policijskih službenika i dodala da su oni analizirali uređaje koji se ne nalaze u optužnici.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Miroslav Janjić je odbio prigovor koji se odnosio na prevod i sudskog tumača, dok je u odnosu na ostale prigovore kazao da će Sud donijeti odluku naknadno.

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Suđenje se nastavlja 27. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije