"Sjećanje na 8372": 11. jula u Sarajevu svjedočenja preživjelih, Inferno, Razglednice iz groba...

0
Radiosarajevo.ba
"Sjećanje na 8372": 11. jula u Sarajevu svjedočenja preživjelih, Inferno, Razglednice iz groba...
Foto: Velija Hasanbegović / "Potočarske sjene" Velije Hasanbegovića

Narodno pozorište Sarajevo u organizaciji sa Festivalom MESS, u ponedjeljak 11. jula 2022. godine, povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici priredit će specijalni scensko-muzički prikaz pod nazivom “Sjećanje na 8372”.

U sklopu programa bit će postavljana izložba “Potočarske sjene” autora Velije Hasanbegovića.

“Izložba fotografija 'Potočarske sjene', kroz objektiv Velije Hasanbegovića, otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografijama Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje fotograf bilježi već skoro cijelu deceniju. Kroz ovih pedeset fotografija, Hasanbegović prikazuje posljedice genocida koji su u julu 1992. počinile srpske snage nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone pod kontrolom Ujedinjenih nacija. Na fotografijama se osjeti nepravda koja nas boli uvijek i svakog jula ponovo...", izjavio je Nihad Kreševlljaković, direktor MESS-a.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

U 19 sati na pozorišnom trgu Susan Sontag članovi dramskog ansambla čitat će poeziju raznih autora poput Nihada Ćatića, Seada Begovića, Mehmeda Pargana, Edine Cikotić, Šejle Šehabović, Faruka Šehića, Nihada Kreševljakovića, Marka Vešovića, Mileta Stojića i drugih, dijelove Srebreničkog inferna autora Džemaludina Latića, Razglednice iz groba Emira Suljagića, te svjedočenja preživjelih ljudi iz Srebrenice.

U 20:30 sati, dio baletnog ansambla izvest će scensko-muzički prikaz Srebrenički inferno, kompozitora Đele Jusića, za koji tekstove potpisuje Džemaludin Latić, u koreografiji i režiji Belma Čečo Bakrač, pripremljen na muziku istoimenog oratorija.

U specijalnom scensko-muzičkom prikazu “Sjećanje na 8372” učestvuju: članovi Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, članovi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Baletnog odsjeka Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić, učenici Osnovne muzičke škole Novo Sarajevo, učenici Srednje muzičke škole – Odsjek baleta.

Kompozicije na violončelu izvodi Belma Alić.

Narodno pozorište Sarajevo će sa svojim programom i umjetnicima učestvovati u programu Međunarodne konferencije "Heroine Srebrenice" kao i Komemoraciji obilježavanja genocida u Srebrenici 10. i 11. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije