Infektolog Sead Ahmetagić: Prerano je za ublažavanje mjera u BiH

Anadolija
Infektolog Sead Ahmetagić: Prerano je za ublažavanje mjera u BiH
Foto: Fena / dr. Sead Ahmetagić

Što se tiče uvjeta za ublažavanje mjera, za to je malo prerano, ali ne možemo eksplicitno sada tvrditi da je nakon pada broja oboljelih od COVID-19 do ponovnog povećanja u BiH došlo isključivo radi ukidanja nekih mjera, jer su brojni faktori koji na to utiču.

Kazao je ovo za Anadoliju prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i član Upravnog odbora Asocijacije infektologa u BiH.

Naveo je da je ključno ponašanje i savjest građana, ali i to kakav je imunološki status građana u BiH.

"Kada bismo znali koliko imamo bolesnika s padom otpornosti u BiH, sa komorbiditetima, to bi nam u mnogome pomoglo. Ali, to je predmet jednog naučnog istraživanja. No, i sve drugo je vrlo važno, posebno da se pridržavamo opštih epidemioloških mjera neovisno od toga da li dolazi do restrikcije ili relaksacije tih opštih epidemioloških mjera", kazao je Ahmetagić.

Istakao je da smo mogli vidjeli i u regiji, pa i šire, u Njemačkoj, da je produkcijski broj bio pao na 0,7, a onda je poslije uvođenja fleksibilnih mjera došlo do ponovnog porasta oboljelih od koronavirusa.

"Slična situacija, ako govorimo o BiH, može da se desi i ovdje. Volio bih da u tom dijelu, u Federalnom stožeru svaki dan nam saopštavaju koliko je redukcijski broj za BiH, da građani BiH, pa i stručna lica imaju taj podatak. On bi nam automatski mogao dati odgovor na to pitanje. Predlažem da se na sastancima Federalnog stožera pita kakva je situacija u FBiH, ali i u BiH", rekao je Ahmetagić.

No, smatra da, što se tiče uvjeta za ublažavanje mjera u BiH kada je u pitanju koronavirus u pitanju, prerano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije