Igor Stojanović: Mladić je ubijao u ime Srba. Želim se izviniti svim žrtvama Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Igor Stojanović: Mladić je ubijao u ime Srba. Želim se izviniti svim žrtvama Bošnjacima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Igor Stojanović

U mezarju Memorijalnog centru Potočari danas, 11. jula će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici.

Dženazi će prisustvovati i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Idem u Srebrenicu. Bio sam i ranije. Bio sam i kad nije 11.juli. I opet ću. Tamo je Mladić sa svojim jedinicama ubijao u ime Srba. Ali želim se izviniti svim žrtvama Bošnjacima i reći da nikad to nije radio u moje ime, ili u ime Slaviše Šućura, Bogića Bogićevića, Duške Jurišić, Dragana Stevanovića, Jovana Divjaka, Srđana Mandića, Saše Magazinovića, Dragana Miokovića i mnogih drugih Srba koji su uvijek bili antifašisti. Kao i te 1995.godine kada smo stali protiv fašizma i sutra ćemo biti uz sve žrtve i njihove porodice. Naša je obaveza da ne zaboravimo mrtve.

Nismo zaboravili ni one koji su zbog vjere i imena ubijani i u Drugom svjetskom ratu i u ranijim ratovima u BiH. Nismo zaboravili, ali još nikad nismo uspostavili trajnu sigurnost koja će cijeniti život. Danas opet neki prijete, prepadaju i unose nestabilnost. Njima se mora suprotstaviti jakim državnim institucijama i nastaviti graditi siguran prostor za život svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju. To će biti težak posao. Jer mnogi godinama žive u vlasti na osnovu međuvjerske i međunacionalne tenzije i pljačkaju građane BiH.

Svim žrtvama dugujemo da sagradimo državu u kojoj će svaki čovjek biti siguran. Da niko nikad ne živi u strepnji i strahu. Da omogućimo život u kojem će svako dijete moći ostvariti snove. To će dokazati da žrtve nisu uzaludne i garancija da se neće ponavljati krvava istorija. To je obaveza i za međunarodnu zajednicu koja je iznevjerila sigurnu zonu UN-a i obesmislila međunarodne institucije. Zbog žrtava ne smije biti odustajanja od ravnopravne Bosne i Hercegovine. To je konačan cilj. Jedinstvena, ravnopravna i nedjeljiva", poručio je Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije