'Srebrenica - kolektivno pamćenje': Na svima nama je da pamtimo genocid kako se ne bi ponovio

1
Radiosarajevo.ba
'Srebrenica - kolektivno pamćenje': Na svima nama je da pamtimo genocid kako se ne bi ponovio
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija o kolektivnom sjećanju, Memorijalni centar Srebrenica

Cjelodnevna konferencija pod nazivom "Srebrenica - kolektivno pamćenje", održava se danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida.

Konferenciju organizuju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Konferencija u Memorijalnom centru je okupila naučnike, aktiviste i lidere zajednice koji će ukazati na važnost kolektivnog sjećanja u društvenom ozdravljenju i prevenciji budućih zločina.

Kroz panele će se istraživati teme poput očuvanja sjećanja na holokaust i genocid u Srebrenici, kolektivne odgovornosti društva prema ubijenima i nestalima, suočavanja sa poricanjem holokausta i genocida te ekstremizmom u Evropi. Bit će upriličeno pet panela i to: Kolektivno pamćenje: Kako se sjećati nestalih i ubijenih, Očuvanje sjećanja: Memorijali, Muzeji i obrazovanje, Suočavanje sa negiranjem i izobličavanjem holokausta i genocida, Naša odgovornost prema ubijenima i preživjelima i Borba protiv ekstremizma u Europi: Zajednički napori za budućnost.

Ovim događajem nastoji se podstaći međureligijski dijalog i sveobuhvatno razumijevanje zajedničkih iskustava, naročito između muslimanske i jevrejske zajednice, u vremenu rastućeg rasizma i netolerancije.

Lične priče žrtava iz Srebrenice: 'U ruci sam držao svoje oko', 'Dječak preživio strijeljanje'....

Lične priče žrtava iz Srebrenice: 'U ruci sam držao svoje oko', 'Dječak preživio strijeljanje'....

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, rekao je da je ovo jedan napor koji će, nada se, rezultirati velikim iskorakom za njih, prije svega, u Memorijalnom centru.

"Vjerujem da ćemo dobiti priliku da učimo još bolje i od još boljih i od najboljih", dodao je Suljagić.

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, istakao je da je za njih ključno da u sklopu njihove misije obilježavanja holokausta sa istom snagom obilježe i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Možemo vidjeti da ukoliko se ne poduzme ništa, ukoliko se pusti da se mržnja i netrpeljivost i dalje razbuktaju, možemo vidjeti kakve užasne posljedice to može imati. Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura da se u svakom slučaju genocid obilježava i pamti kako se ne bi nikada više ponovio. Na svima nama je obaveza da ustrajemo u tome", poručio je Rosensaft.

Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), istakla je da je obaveza cijele međunarodne zajednice da obilježava i pamti ono što se desilo u Srebrenici.

Selma Musić: Djevojčica iz Srebrenice za kojom se traga 27 godina

Selma Musić: Djevojčica iz Srebrenice za kojom se traga 27 godina

"Mi od 1996. godine radimo na pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba diljem regije, uključujući i Srebrenicu. Ono što se desilo ovdje su nepobitne činjenice i zajedno za Institutom za nestale osobe i organima Bosne i Hercegovine radimo, kroz analizu DNK, identifikaciju svih nestalih osoba. Naučno su dokazani svi identiteti", kazala je Bomberger.

Podsjetila je da su od više od 8.000 nestalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, uspjeli identificirati 90 posto.

"To je pomoglo i da se vodi 30 procesa protiv počinioca kako u Bosni i Hercegovini tako i Hagu. Danas smo ovdje, a sutra ćemo ukopati 30 novih osoba. Mnogi od njih su identificirani i prije mnogo godina. ", dodala je Bomberger.

Kathryne Bomberger, Menachem Z. Rosensaft
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Kathryne Bomberger, Menachem Z. Rosensaft

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije