Brojne Sarajlije i Sarajke danas nose Cvijet Srebrenice i odaju počast žrtvama genocida

0
Radiosarajevo.ba
Brojne Sarajlije i Sarajke danas nose Cvijet Srebrenice i odaju počast žrtvama genocida
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Građani nose Cvijet Srebrenice

Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, koje su 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskh Srba, ispraćeni su u nedjelju, 9. jula, iz mrtvačnice u mjestu Visoko kod Sarajeva kako bi se pripremio njihov ukop za utorak, 11. jula, kada će biti obilježena 28. godišnjica tog zločina.

I danas, 10. jula, dan prije obilježavanja tužne godišnjice, sve je u znaku sjećanja na strašan ratni zločin koji se dogodio u Bosni i Hercegovini.

Brojne Sarajlije i Sarajke, kako je zabilježio fotorepoter portala Radiosarajevo.ba, nose Cvijet Srebrenice.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Cvijet Srebrenice ili Cvijet sjećanja simbol je genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, posmrtni ostaci žrtava, koje će ove godine biti pokopane, ekshumirani su iz masovnih grobnica diljem istočne Bosne a nakon toga je njihov identitet potvrđen analizom DNK.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kad je ubijen, a najstarija žrtva je 63-godišnji muškarac. Bit će pokopani posmrtni ostaci još dvojice 16-godišnjaka te jednog 17-godišnjaka.

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od 8.000 osoba, a do sada je pronađeno njih nešto manje od 7.000.

Za ostacima još najmanje hiljadu žrtava i dalje se traga.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u svojim je presudama bivšim vojnim i političkim dužnosnicima bosanskih Srba zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid i ta je kvalifikacija sastavni dio odluke o doživotnim kaznama zatvora za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije