Ambasador Michael Murphy se poklonio žrtvama Srebrenice

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Michael Murphy se poklonio žrtvama Srebrenice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy u Memorijalnom centru 'Srebrenica'

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy izrazio je u ponedjeljak, 10. jula, saučešće porodicama i bližnjima svih žrtava genocida u Srebrenici i naklonio se svim žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima, javlja reporter portala Radiosarajevo.ba s mjesta događaja.

Kako javlja naš izvještač iz Srebrenice Dženan Kriještorac, ambasador Michel Murphy je kleknuo pored 30 tabuta sa posmrtnim ostacima genocida u Srebrenici.

Murphy je poručio kako i američki narod tuguje za Srebrenicom.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

"Danas, i uvijek, građani Sjedinjenih Američkih Država solidariziraju se sa žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima i obiteljima koje tuguju za svojim voljenima. Tugujemo s vama", poručio je Michael Murphy.

Podsjetimo, posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, što su ga 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskh Srba, ispraćeni su u nedjelju, 9. jula, iz mrtvačnice u mjestu Visoko kod Sarajeva kako bi se pripremio njihov ukop za utorak, 11. jula, kada će biti obilježena 28. godišnjica tog zločina.

Posmrtni ostaci žrtava, koje će ove godine biti pokopane, ekshumirani su iz masovnih grobnica diljem istočne Bosne a nakon toga je njihov identitet potvrđen analizom DNK.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kad je ubijen, a najstarija žrtva je 63-godišnji muškarac. Bit će pokopani posmrtni ostaci još dvojice 16-godišnjaka te jednog 17-godišnjaka.

Michael Murphy Memorijalnom centru u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Michael Murphy Memorijalnom centru u Srebrenici

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od 8.000 osoba, a do sada je pronađeno njih nešto manje od 7.000.

Za ostacima još najmanje hiljadu žrtava i dalje se traga.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u svojim je presudama bivšim vojnim i političkim dužnosnicima bosanskih Srba zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid i ta je kvalifikacija sastavni dio odluke o doživotnim kaznama zatvora za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije