Dodik komentirao reakciju State Departmenta pa se obrušio na Murphyja: "Neka ga vrate kući"

10
Radiosarajevo.ba
Dodik komentirao reakciju State Departmenta pa se obrušio na Murphyja: "Neka ga vrate kući"
FOTO: AA / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da i posljednja reakcija State Departmenta "povreda suvereniteta Bosne i Hercegovine, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu".

"Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost", rekao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje State Departmenta u kojem navode da se "zakonom koji je usvojila Narodna skupština RS krši Ustav BiH".

Dodik je istakao da je američki ambasador u Sarajevu 'svojim, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH'.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

"Umjesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocjenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH", ukazao je predsjednik RS za medije iz ovog entiteta.

On je poručio da RS ostaje čvrsto privržena očuvanju Datyonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH.

"Trenutno najveća prijetnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave od dijela međunarodnih aktera. Umjesto suočavanja sa problemom, njeguje se praksa zabijanja glave u pijesak i lova na vještice.

To je praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate. Vrijeme je da mi u BiH ozbiljno sjednemo za sto i tražimo rješenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije