IGK traži izvinjenje od EUFOR-a: 'To je moralni čin koji zaslužuju žrtve bosanskog genocida'

5
Radiosarajevo.ba
IGK traži izvinjenje od EUFOR-a: 'To je moralni čin koji zaslužuju žrtve bosanskog genocida'
FOTO: AA / Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) u ime preživjelih žrtava bosanskog genocida traži izvinjenje od Snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) zbog prisustva vojnika EUFOR-a na neustavnoj, antidržavnoj i antibosankoj proslavi 9. januara.

Žrtve bosanskog genocida duboko je povrijedilo i zabrinulo prisustvo vojnika EUFOR-a na proslavi 9. januara koju je Vlada Kanade osudila i označila kao antiustavnu radnju koja se treba zaustaviti od nadležnih državnih bosanskohercegovačkih institucija.

IGK pozdravlja odluku kojom se vojnik EUFOR-a koji je 9. januara, tokom obilježavanja dana entiteta RS, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, stajao u crkvi u Milićima, te prisustvovao i služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi, suspenduje i vraća kući iz zone operacija.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

"Međutim imajući u vidu da je pravo na dostojanstvo žrtava bosanskog genocida ozbiljno povrijeđeno, tražimo izvinjenje EUFOR-a žrtvama, kao moralni čin", naveli su.

"EUFOR dobro zna da je 9. januara 1992. godine Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, što je ravno državnom udaru", dodali su.

U Londonu postavljeno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Londonu postavljeno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

"Također EUFOR zna da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine tri puta presudio da je 9. januar kao Dan entiteta RS neustavan, jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate. Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna do pet godina", izjavili su iz IGK-a.

"Izvinjenje EUFOR-a je moralni čin koji zaslužuju žrtve bosanskog genocida."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije