IGK odgovorio na objavu Sabine Silajdžić: 'Vaš potez nas je duboko povrijedio i ponizio'

7
Radiosarajevo.ba
IGK odgovorio na objavu Sabine Silajdžić: 'Vaš potez nas je duboko povrijedio i ponizio'
Foto: Kolaž / Emir Ramić, Sabina Silajdžić

Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, je u objavi na Facebooku izjednačila obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i neustavnog 9. januara kao 'dana RS'. 

Zbog ovog poteza je uzburkala mnoge duhove u Bosni i Hercegovini, a sada stižu i reakcije na ovu kontroverznu objavu. Na objavu Sabine Silajdžić je odgovorio Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), a odgovor prenosimo u cijelosti: 

"U Kanadi, Vlada i Parlament i drugi politički i akademski subjekti poštuju 1. mart kao Dan nezavosnosti Bosne i Hercegovine. U Kanadi gradonačelnici najvećih gradova deklaracijama Skupština gradova podižu državne zastave Bosne i Hercegovine u znak poštovanja prema Danu nezavisnosti.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

U Kanadi bosanskohercegovačka dijaspora kontinuirano obilježava Dan nezavisnosti.

Gospođo Sabina Silajdžić, vaše izjednačavanje 1. marta, kada se slavi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i 9. januara, neustavnog datuma za obilježavanje "dana RS-a”, duboko nas je povrijedilo i ponizilo.

Sabina Silajdžić uzburkala javnost objavom na Facebooku: 'Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar'

Sabina Silajdžić uzburkala javnost objavom na Facebooku: 'Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar'

Za nas ali i za mnogo istinske bosanskohercegovačke građane u matici i dijaspori 9. januar je datum koji je ozvaničio stvaranje velikonacionalističkog projekta u kojem su stradali Bošnjaci i Hrvati. Taj projekat je doveo do genocida, a 1. mart je datum kada su građani Bosne i Hercegovine na legalnom i legitimnom referendumu opredijelili da prave državu punih ljudskih prava i sloboda sa ravnopravnošću građana i naroda. U tome je ogromna razlika između 9. januara i 1. marta.

Gospođo Sabina Silajdžić, mnogi građani Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi, duboko povrijeđeni, pa i poniženi traže vaše izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine u matici i dijaspori. Istovremeno izražavaju zabrinotost kako vi sa navedenim stavom o Danu nezavisnosti educirate mlade generacije.

Podsjećamo vas da je 1. mart prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje. To je historijska činjenica koja je naučno i društveno verificirana jer se činom nezavisnosti Bosna i Hercegovina u formi nezavisne države politički ponovo uspostavila.

Svi mi koji poštujemo jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, koji priznajemo historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, koji priznajemo naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država, osjećamo se počastvovano zbog historijske činjenice da pripadamo generaciji utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Obraćanje - 'Pro-bosanskim snagama' Propitivanje i svjedodžba Istini Poštovani 'pro-bosanski' dužnosnici, Dozvolite...

Posted by Sabina Silajdžić on Friday, January 12, 2024

A vama poručujemo da je Dan nezavisnosti bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne, priznali ga ili ne, izjednačavali ga sa bilo čim ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji i postojaće."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije