IGK: 'Rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetljištu historije'

4
Radiosarajevo.ba
IGK: 'Rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetljištu historije'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Pušteno 500 golubova sa platoa Vijećnice

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom 30. godišnjice sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga, kao sinonim kulturocida i bibliocida u Sarajevu i BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Noć kada su barbari pucali u knjige. Historija pokušaja poništenja bosanskohercegovačke države, koja i danas traje, velikih je razmjera. U noći između 25. i 26. augusta 1992. srpske snage pod vodstvom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića granatirale su sarajevsku Vijećnicu. Bio je to zločinački pokušaj uništenja bosanskohercegovačke države, ali i pokušaj uništenja Ideje Bosne i Bosanskog duha, te svijesti o mjestu zajedničkog življenja, što je i pokušaj uništenja čovjeka i civilizacije.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Urbicid: 30 godina od noći kada je gorio simbol Sarajeva

Urbicid: 30 godina od noći kada je gorio simbol Sarajeva

Vijećnica čuvar kulturno-historijskog naslijeđa BiH je trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije. I barbarski srušena i ljudski obnovljena Vijećnice poručije svim agresorima na BiH i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad građanima BiH da je država BiH uvijek uspijevala pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid.

Zato oni koji su zapalili Vijećnicu zapravo palili su povijest Sarajeva, tradiciju i kulturu države BiH koja je čuvana u Vijećnici. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države BiH će vječno ostati na smetljištu historije.

Do danas brojni vlastodršci širom svijeta nisu shvatili da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage bosanskohercegovačke države.

BiH sa svojom historijskom državnom tradicijom je trajna i neuništiva država koja bez obzira na toliko agresija i genocida, bez obzira na mnoge analize takozvanih instituta širom svijeta o navodnoj propasti bosanske države, bez obzira na sadašnje antibosansko djelovanje udružene srpske i hrvatske paradržavne diplomatije i koalicije još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka i civilizacije na osnovama bosanskohercegovačke slobode.

Zato je Vijećnica simbol BiH i Sarajeva, ali i civilizacije, oličenje bosanskog ponosa, dokaz mizerije ubica i palitelja knjiga. Zabilježila je slavu i tugu BiH. Čak i ranjena u agresiji, od zločinaca koji su pucali u knjige, u genocidu, urbicidu i kulturocidu svjedočila je neuništivost BiH. Poruku o neuništivosti BiH i danas nosi, ponosno prkoseći svima onima koji se trznu na bosanskohercegovačku državu. Vijećnica čuva BiH oduzimajući dah kako onima koji vole BiH, tako i onima koji je mrze. Obnova Vijećnice je najbolji način da se pobjedi zlo i pošalje poruka zločincima o neuništivostii BiH.

Na 30. godišnjicu barbarskog paljenja Vijećnice još jednom podsjećamo da fašizam nije pobjeđen ni u BiH ni u svijetu.

IGK pisao premijeru Kanade: Visoki predstavnik u BiH vrši direktan napad na demokratski sistem BiH

IGK pisao premijeru Kanade: Visoki predstavnik u BiH vrši direktan napad na demokratski sistem BiH

Obnova Vijećnice kao trijumf graditelja jasan je dokaz da su dobra djela trajna i neuništiva baština, ali i poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka, te kreatorima i izvršiocima agresije i genocida da zlo i mržnja nikada neće nadvladati. O tome Sarajevo i BiH mnogo znaju i tu svoju priču nikada neće prestati prenositi generacijama koje dolaze. Vijećnica ostaje simbol kulture, historije, tradicije i pamćenja za sve ljude zemlje BiH, za sve ljude svijeta, za sve civilizacije.

Institut za istraživanje genocida, Kanada se zahvaljuje svim generacijama koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o zemlji i državi BiH, njenom postojanju, historiji, kulturi i tradiciji, moleći ih da sačuvaju ovo neprocjenjivo blago.

Ne zaboravite, pamtite, opominjite! Ne u ime mrženje, već u ime bolje i sretnije budućnosti", saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije