Institut za istraživanje genocida Kanada: Tražimo otvaranje ambasade u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Institut za istraživanje genocida Kanada: Tražimo otvaranje ambasade u BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz ureda premijera Kanade Justina Trudeau na pismo od 17. augusta u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade Kanade u Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, predvođena IGK, ponovo je zatražila otvaranje ambasade Kanade u BiH.

U pismo je, između ostalog, navedeno:

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

"U trenutnim geopolitičkim uslovima posebno je važno ponovo otvoriti kanadsku ambasadu u BiH. Trideset godina nakon agresije i genocida, BiH je suočena sa napadima na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko-pravni subjektivitet. Napadi su posebno eskalirali kako od strane susjednih država, tako i od pojedinih državnih subjekata međunarodne zajednice poslije ruske agresije na Ukrajinu.

Poricanje genocida u Srebrenici, negiranje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu, slavljenje presuđenih ratnih zločinaca je dostiglo kritičnu tačku koja prijeti da izjednači žrtve i zločince, što bi bilo pogubno za budućnost BiH. Sve se to odvija u uslovima opasnog pojačanog uticaja Rusije na Balkan, posebno na BiH. Mnogi u BiH i Kanadi se plaše da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i ugrozila evropsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

Imajući to u vidu, Kanada treba ponovno razmotriti otvaranje ambasade u BiH. Bh. zajednica u Kanadi, probosanske državne snage, ali i mnogi istaknuti Kanađani smatraju da bi to značilo mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bh. društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje", navodi se u pismu.

U odgovoru iz kancelarije premijera Kanade se, između ostalog, navodi:

"Hvala vam za pismo u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade Kanade u BiH. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Kancelarija premijera Kanade je vaše pismo poslala direktno Mélanie Joly, ministrici vanjskih poslova, radi informasanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma", navodi se u pismu, uz naglasak da su ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH podržali i članovi Kanadskog parlamenta Rob Oliphant i Matthew Green.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije