IGK: Mnoge smo prijavili za negiranje genocida u Srebrenici - gdje su optužnice?

0
Radiosarajevo.ba
IGK: Mnoge smo prijavili za negiranje genocida u Srebrenici - gdje su optužnice?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Majke Srebrenice uoci presude Mladicu

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputili su otvoreno pismo Milanku Kajganiću, vršitelju dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

Kako su podsjetili, jedna od njihovih najvažnijih misija je institucionalna borba protiv negiranja genocida u Srebrenici upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o tom, najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi.

 U tom smislu IGK je inicirao između ostalog i peticiju putem Kanadskog parlamenta kojom traži od Vlade Kanade da krivično sankcioniše negatore genocida u Srebrenici, a koji žive u Kanadi.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Također, IGK je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici, ali i za negiranje države Bosne i Hercegovine, pa navode:

- 31. avgusta 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.
- 15. oktobra 2021. IGK je podnio Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta RS zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta osne i Hercegovine.
- 10. novembra 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.
- 13. decembra 2021. IGK je zajedno sa udruženjem 'Žene žrtve rata' podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine.
- 5. maja 2022 IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv izvjestioca RTRS Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.
"Godinu dana od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

IGK je upoznat da više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca stoji u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama.

IGK smatra nedopustivim indolentan odnos Tužiteljstva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida u Srebrenici i negiranje države Bosne i Hercegovine. Pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da navedene prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.

Za IGK procesuiranje negatora genocida predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. Stoga, pozivamo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da konačno pristupi primjeni "Inzkovog zakona”. IGK je o svakoj podnesenoj krivičnoj prijavi upoznao premijera Kanade Justina Trudeaua, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda, te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice", navodi se u pismu koje potpisuje Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije