Ovako je govorila Madeleine Albright: Zaustavite negiranje genocida u Srebrenici

A.S.
Ovako je govorila Madeleine Albright: Zaustavite negiranje genocida u Srebrenici
FOTO: Arhiv / Madeleine Albright

Umrla je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata, ali i velika prijateljica Bosne i Hercegovine.

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright je 2020. nekoliko dana prije 25. godišnjice genocida u Srebrenici istakla je da je vrlo važno da se zna šta se dogodilo u tom bosanskohercegovačkom gradu u julu 1995. godine.

Srebrenički genocid i istina i pravda

"Dok obilježavamo srebrenički genocid, moramo ispričati priču o onome što se tamo dogodilo, smatrati počinitelje odgovornima i suprotstaviti se bilo kakvim naporima da se negira patnja žrtava. To je jedini način da istina i pravda prevladaju", poručila je Albright tada na Twitter profilu.

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Jedna od, za Bosnu i Hercegovinu, najpoznatijih američkih političarki i državnica 2020. godine je objavila novu, sedmu knjigu “Pakao i druge destinacije”.

Prije 14 godina, 2008. u glavnom gradu BiH je proglašena počasnom građankom Sarajeva.

Albright će, zbog njenog doprinosa miru u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, dugo pamtiti svi Bosanci.

Posebno se istakla izuzetnih doprinosima u pružanju podrške u borbi za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Pamtit ćemo njen dolazak u Sarajevo u proljeće 1994. u svojstvu prvog člana kabineta američkog predsjednika Billa Clintona, u posjeti opkoljenoj bh. prijestolnici.

Zapamtili smo, da je tada parafrazirajući bivšeg predsjednika SAD Johna Kennedyja u podijeljenom Berlinu 1961. godine, istakla prilikom posjete našem glavnom gradu: „Ja sam Sarajka“, te tako "začepila" usta aktuelnim pregovaračima Europske zajednice koji su predlagali podjelu grada.

Ljubav prema BiH

S posebnim ljubavlju isto je ponovila, nakon reintegracije sarajevskih općina, i to opet za vrijeme svoje posjete Sarajevu, u martu 1996. godine.

Podsjetimo da je Albright je stara poznanica člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Albright je odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast, za koga je kazala da je "svježi dašak vjetra na Balkanu".

Madeleine Albright - undefined

FOTO: Arhiv: Madeleine Albright

I svih poslijeratnih godina Albright je pružala je podršku nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Madeleine Albright je BiH posjetila 2015. godine kada je obišla sarajevsku Vijećnicu. Tom je prilikom upoznata i sa historijatom i značajem Vijećnice, posebno sa akcentom na njeno paljenje i uništavanje, te sa procesom obnove ovog reprezentativnog objekta.

Madeleine Albright - undefined

FOTO: Arhiv: Madeleine Albright u Vijećnici

Albright je tada pogledala i dvije izložbe koje su posvećene 20. godišnjici genocida u Srebrenici, a koje su bile postavljene u auli Vijećnice.

Posebno je bila vezana za stradanje Srebrenice.

"Genocid u Srebrenici nas obavezuje da zločinci dobiju zasluženu kaznu te da nastavimo borbu za izgradnju Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana kao država i društva zajedničkih vrijednosti. Došlo je vrijeme da nešto naučimo iz grešaka domaćih i međunarodnih aktera", poručila je predsjednica je dvije godine Albright.

Madeleine Albright - undefined

FOTO: Arhiv: Madeleine Albright

Madeleine Albright imala je veliku ulogu u kreiranju američke politike na zapadnom Balkanu. Ona je na panelu Atlantskog savjeta pod nazivom "Izgradnja temelja u SAD-u za američko liderstvo u inozemstvu" najavila kako "izborom Joea Bidena i Kamale Harris imamo priliku za novu politiku, jer vjerujem da ulazimo u jednu potpuno novu eru".

Madeleine Albrigrht preminula je od posljedica karcinoma u dobi od 84 godine.

Vrijeme i mjesto sahrane bit će određeni naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije