Dva kanadska grada proglasila 11. juli danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
Dva kanadska grada proglasila 11. juli danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Foto: AA / Potočari

Premijer Kanadske pokrajine New Brunswicka Blaine M. Higgs proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada kažu da su još dva grada u ovoj državi donijela istu odluku.

Gradonacelnik Edmontona, glavnog grada kanadske pokrajine Alberta, Amarjeet Sohi, proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Gradonačelnik kanadskog grada Londona Ed Holder je na prijedlog Gradske skupštine održane 05.07.2022. proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Gradonačelnik E. Holder,

Ovim potvrđujem da je Općinsko vijeće na sjednici održanoj 05.07.2022. riješilo:

Da na osnovu aplikacije datirane 6. juna 2022. godine podnesene od Instituta za istraživanje Genocida Kanada i Bosansko Kanadskog Islamskog Centra London, Juli 11, 2022. bude proglašen danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Naš cilj je ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost podsjećanja i čuvanja sjećanja na največi zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici i BiH.

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u Kanadi. Ubistvo više od 8.000 ljudi u genocidu u Srebrenici i neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše ostaje stalna sramna tragedija čovjeka i civilizacije. Na 27. godišnjicu genocida, naše misli su sa mnogim ženama koje i dalje nose rane svog gubitka, majkama, ženama, sestrama i kćerima. Mi poštujemo i suosječamo njihov bol ne samo sa kontinuiranim radom da se zločinci suoće sa pravdom, već i dajući im nadu u bolju budućnost sa istinom i pravdom", navedeno je u Proklamaciji.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, se zahvalio premijeru News Brunwicka i gradonačelnicima Edmontona i Londona na kontinuiranom doprinosu kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije