IGK: Osuđujemo pokušaj uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, pozivamo na procesuiranje

23
Radiosarajevo.ba
IGK: Osuđujemo pokušaj uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, pozivamo na procesuiranje
FOTO: AA / Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) tvrdi kako pozivanje na ponovno uspostavljanje tzv. Herceg-Bosne od Udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata je još jedan udar na državu BiH, njen suverenitet i integritet.

Radi se o pokušaju rušenja ustavnog poretka države BiH koji odmah mora biti procesuiran.

U nastavku prenosimo saopćenje IGK:

Medvedev optužuje nakon snimka: "Njemačka se sprema za rat s Rusijom"

Medvedev optužuje nakon snimka: "Njemačka se sprema za rat s Rusijom"

"I pored pravosnažne sudske činjenice od strane vrhovnog svijetskog pravnog autoriteta, veličanje tvz. Herceg Bosne, zločinačke paratvorevine, nastavlja se pod pokroviteljstvom Udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata.

To je ilegalan, antidržavni, antibosanski čin imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tvz. zločinačke paratvorevine Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH.

Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paratvorevine Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH agresijom, ratnim zločinima i zločinama protiv čovječnosti razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Radilo se o ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti, te pokušaj obnavljanja paratvorevine Herceg-Bosne znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima.

U smislu političke i vojne organizacije, herceg-bosanski agresivno genocidni politički projekt je reakcija, a time i kopija veliko-srpskog projekta, i s obzirom na agresivne političke ciljeve i teritorijalne apetite u BiH, ali i s obzirom na mehanizme i strategije kojima se želio ostvariti taj agresivno genocidni politički projekt.

Taj srpsko-hrvatski udruženi zločinački projekt u i van BiH traje i danas, pod strateškim liderstvom Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Najoštrije osuđujemo pokušaj ponovnog uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne, zločinačke paratvorevine kojoj je pravosnažno presuđeno pred sudom UN-a. To je kontinuitet udara na državu BiH, kontinuitet vrijeđanja žrtava, udar na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanje stabilnosti i mira.

Tvz Herceg-Bosna, kojoj je presuđena kao paratvorevina tvorevina največeg nasilja kojoj je cilj bio uništenje političke i svake druge egzistencije prije svega Bošnjaka, je stvorila neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i sada živimo.

IGK poziva državne pravosudne institucije da odmah procesuiraju subjekte antidržavne politike i prakse. IGK poziva sve prijatelje istine i pravde, sve prijatelje države BiH da reaguju i zaštite državu BiH, da brane istinu i pravdu, da stanu uz žrtve navedene zločinačke paratvorevine", navodi se u saopćenju IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije