IGK: Odluka o puštanju Brđanina na slobodu nepravedna i sramna

13
Fena
IGK: Odluka o puštanju Brđanina na slobodu nepravedna i sramna
Foto: Screenshot / Radoslav Brđanin

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) objavio je da je odluka suda o puštanju na slobodu iz zdravstvenih razloga bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, nepravedna i sramna.

Ističu da to predstavlja težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu.

Također, tvrde da puštanje Brđanina na pslobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u BiH.

U BiH osnovan novi politički pokret "Svojim putem"

U BiH osnovan novi politički pokret "Svojim putem"

Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu

Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu

"Nauka je dokazała da je ratni zločinac Brđanin osmislio genocidni plan na područiju Krajine. Krivični tribunal ga je pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u Krajini", navode iz IGK.

Nadalje, smatraju da onaj ko izvrši najteže oblike ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, ko za realizaciju nacionalističkih ciljeva Velike Srbije osmisli genocidnu plan sa ciljem uništenja ili progona specifičnih etničkih grupa, onaj koji za te ciljeve planira podjelu države BiH, onaj koji se uopošte ne pokaje za največe zločine poslije Drugog svijetskog rata u Evropi ne može biti pušten na slobodu.

"Njegovo potpuna zatvorska kazna trebala je biti opomena budućim generacijama da se najstrašniji zločini protiv čovjeka i civilizacije ne isplate", saopćeno je iz IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije