Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu

10
Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu
Foto: EPA-EFE / Radoslav Brđanin u Hagu, 2004.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina, ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Informaciju je objavila ATV, tvrdeći da će Brđanin uskoro sletjeti na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Carmel Agius odbijao zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. 

On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum s nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Ipak, čini se da su odlučili da ga puste na slobodu. 

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade entiteta RS; 1991. je izabran za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag.

Osuđen je za progone, mučenje, deportacije, nehumana djela, bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji, hotimično lišavanje života; mučenje. Ipak, oslobođen je dvije najteže optužbe - za genocid i istrebljenje.

Osuđen je na 32 godine zatvora, da bi pravomoćnom presudom kazna bila smanjena na 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije