Podignuta optužnica za ratni zločin u BiH: Evo o kome se radi

4
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za ratni zločin u BiH: Evo o kome se radi
Foto: Sense / Andrija Bjelošević

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Bjelošević Andrije, rođenog 1954. godine u Derventi.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu načelnika Centra službe bezbjednosti Doboj, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, čije odredbe štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvno, a naročito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Sud Bosne i Hercegovine prije dva mjeseca odredio je mjere zabrane Andriji Bjeloševiću, u okviru istrage koju je protiv njega pokrenulo Državno tužilaštvo zbog sumnje da je tokom rata počinio silovanje. U maju ove godine zabranjena su mu putovanja i oduzet mu je pasoš.

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnih zločina u Rogatici

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnih zločina u Rogatici

Bjelošević je optužen da je tokom 1992. i 1993. godine u više navrata, naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, što je kod navedene žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, koje su prouzročile trajna oštećenja zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako je ranije pisao Detektor.ba, žena je držana u gotovo ropskom odnosu od osoba koje su Bjeloševiću bile podređene, prisilno je korištena kao radnica u tom objektu i dugo joj je trebalo da skupi hrabrost da da izjavu.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih četiri svjedoka pod mjerama zaštite, kako bi se zaštitio dignitet i dostojanstvo oštećenih u ovom predmetu, te prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

Podsjećamo, Bjeloševiću se u odvojenom predmetu sudi sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila sa područja Doboja i Teslića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije