Preminuo ratni zločinac Predrag Kujundžić, osuđen za silovanja i zlodjela u Doboju

8
BIRN
Preminuo ratni zločinac Predrag Kujundžić, osuđen za silovanja i zlodjela u Doboju
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Predrag Kujundžić

Predrag Kujundžić, nekadašnji komandant jedinice “Predini vukovi” kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 17 godina zatvora, preminuo je u dobojskoj bolnici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.

Kako je rekao advokat Goran Nešković, Kujundžić je prije mjesec dana preminuo u dobojskoj bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

“Umro je u bolnici. Izdržavao je kaznu zatvora, ali mislim da su bili prekidi zbog njegovog stanja bolesti”, naveo je Nešković za BIRN BiH.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH iz oktobra 2010., Kujundžić je osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom 1992. u Doboju.

Kujundžić je u oktobru 2009. osuđen na 22 godine dugotrajnog zatvora zbog prinudnog preseljenja, progona, silovanja i drugih nečovječnih djela počinjenih 1992. u Doboju. Istom presudom oslobođen je optužbi da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u “Perčin disku”.

Na prvostepenu presudu žalilo se Tužilaštvo BiH tražeći da se ona poništi u oslobađajućem dijelu i optuženom izrekne duža kazna zatvora. Odbrana je zatražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće djelomično je uvažilo žalbu Odbrane i preinačilo presudu u dijelu koji se odnosi na učešće Kujundžića u napadu na selo Grapska (općina Doboj), kao i navodima koji ga terete da je odvodio zarobljenika iz objekta “Perčin disko” u živi štit, te u dijelu koji se odnosi na visinu kazne.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, kazna zatvora od 17 godina u potpunosti odražava težinu i vrstu krivičnog djela koje u svojoj suštini predstavlja povredu domaće i međunarodne legislative.

“Posebnu težinu ovo djelo u svojoj sveukupnosti ima i sa psihološkog, moralnog i vjerskog aspekta i prema samim žrtvama i prema njihovim porodicama. U odmjeravanju kazne zatvora za počinjena djela, Vijeće je imalo na umu stepen odgovornosti optuženog kao vođe jedne vojne formacije, koji je u datom vremenu svojim podređenima predstavljao svojevrsni uzor i na njih je djelovao kao motivacioni i ohrabrujući faktor jer im je pružao loš primjer”, navodi se u drugostepenoj presudi.

Kujundžić se teretio kao komandant jedinice poznate pod nazivom “Predini vukovi”, koja je do jula 1992. godine djelovala u sklopu vojske, a potom u sklopu policije.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije