Dr. Jasmin Medić o oslobađanju zločinca: Brđanin nikada nije iskazao ni trunku pokajanja

5
F. V.
Dr. Jasmin Medić o oslobađanju zločinca: Brđanin nikada nije iskazao ni trunku pokajanja
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Brđanin (lijevo) je već stigao u Banju Luku

Bivši šef Kriznog štaba tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.

ATV iz Banje Luke javlja da je Brđanin sletjeo na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu zasad se nije oglašavao o puštanju Brđanina.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Jasmin Medić, doktor historijskih nauka i naučni suradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu, autor više knjiga i stručnih radova s temama iz savremene historije, kazao je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kako je, prije svega, važno je da je dočekao presudu i "da su mu dokazani zločini koje niko razuman ne može niti negirati niti relativizirati".

"Ono što je počinjeno u Autonomnoj regiji Krajina je van razumne sumnje zločin protiv čovječnosti. Brđanin je bio i na čelu Agencije koja je isključivo postojala da bi se prognalo bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u okupiranom dijelu Bosanske krajine.

Ostat će upamćen i po tome što je nerijetko davao fašistoidne izjave poput toga da je Bošnjake i Hrvate nazivao nekrstima ili poganima ili ona da u budućoj srpskoj državi neće smjeti ostati više od dva posto nesrba", istakao je Medić.

Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu

Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu

Kako je dodao, ostaje žal zbog činjenice da njegov suoptuženik Momir Talić (komandant Prvog krajiškog korpusa VRS) nije dočekao presudu.

"Jer bi i ona puno toga rekla o zločinima u Bosanskoj krajini", dodao je.

Prema njegovim riječima, "Brđanin nikada nije iskazao ni trunku pokajanja tokom procesa vođenog protiv njega".

"To dovoljno govori o profilu čovjeka koji je danas pušten na slobodu", zaključio je Medić.

Radoslav Brđanin, bivši predsjednik kriznog štaba tzv. autonomne regije Krajina, na 32 godine zatvora osuđen je 2004. godine, i tada je proglašen krivim po osam od ukupno 12 tačaka optužnice. Tri godine kasnije, aprila 2007. godine kazna mu je smanjena na 30 godina.

Optužnica ga je teretila za zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.  Radoslav Brđanin uhapšen je 6. jula 1999. od strane SFOR-a. Prvo pojavljivanje pred Sudom imao je jula 1999. godine, kada se izjasnio po svim tačkama optužnice da nije kriv.

Istu izjavu dao je i u januaru 2000. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije