! / Ratnom zločincu Radoslavu Brđaninu odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu

02. 03. 2020. u 13:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 428

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je prijevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne Regije Krajina (ARK) osuđenog na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, prenosi BIRN.

U svojoj odluci Agius je naveo da “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđaninu u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne Regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je 2007. godine proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK tokom 1992. godine.

On je 1999. godine uhapšen u BiH.

Brđanin se od marta 2008. godine nalazi u zatvoru u Danskoj. Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Brđanin je poslao u januaru 2019. godine i u njoj je naveo da se planira vratiti da živi u Banja Luku nakon izdržavanja dvije trećine kazne.

NEMA KOMENTARA