IGK o mitingu u Banjoj Luci: "Kako je nastao u nepravdi, entitet RS će nestati u pravdi"

8
Radiosarajevo.ba
IGK o mitingu u Banjoj Luci: "Kako je nastao u nepravdi, entitet RS će nestati u pravdi"
Foto: ATV / Protest SNSD-a u Banjoj Luci

Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se povodom jučerašnjih protesta u Banjoj Luci koje je organizovao SNSD. Razlog protesta je,između ostalih, i naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS po zahtjevu opozicije RS, nakon izbora održanih 2. oktobra ove godine. Demonstracije su organizovane pod nazivom "Otadžbina zove".

IGK je izdao saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Na antibosanskohercegovačkom mitingu u Banjoj Luci poslane su anticivilizacijske prijetnje otcjepljenjem entiteta RS od bosanskohercegovačke zemlje. Kako je nastao u nepravdi, entitet RS će nestati u pravdi.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK

U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK

Sve relevantne naučno istraživačke institucije u svijetu i svi svjetski sudovi prihvataju historijski, naučno i sudski utvrđene činjenice da su temelji entiteta RS: agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločin. Zato je entitet RS najveći poraz međunbarodne zajednice poslije holokausta, ali i najveći srpski poraz. Kontinuirano radeći protiv države BiH, bosanski Srbi su prihvatili nacionalističko, fašističko naslijeđe Miloševića, Karadžića i Mladića. Zato je entitet RS opomena čovjeku i civilizaciji da je humanizam u dvadesetom stoljeću definitivno poražen u BiH, agresivno – genocidnom dehumanizacijom građana BiH.

Presuda za genocid u Srebrenici je dovoljan pravni osnov za ukidanje bh. entiteta RS. Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine Internacionalni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta RS osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta RS. Dobro svjesna toga antibosanska koalicija u BiH i svijetu putem anticivilizacijske revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je entitet RS trajna državna kategorija.

Svaki međunarodni ugovor podliježe osporavanju i poništenju ako postoje pravni razlozi za to, a oni su sadržani u Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora od 1969. koja kodificira postojeće običajno međunarodno pravo koje se odnosi na međunarodne ugovore i po kojoj sudi najveći sud na našoj planeti Internacionalni sud pravde u Hagu. Ništavan je svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan imperativnoj normi općega međunarodnog prava kakva je norma IUS COENS sadržana u članu 53. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora koja u tumačenju njene sadržine na prvom mjestu ima zabranu genocida. IGK radi na ovim pravnim činjenicama", saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije