U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK

11
Radiosarajevo.ba
U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK
Foto: ATV / Protest SNSD-a u Banjoj Luci

U Banjoj Luci u parku "Mladen Stojanović" se večeras od 18 sati održava "narodni miting za odbranu RS", a zatim su se uputili na Trg Krajine. Organizator je SNSD, a ove demonstracije su organizirali pod nazivom "Otadžbina zove".

Predsjednik stranke i kandidat za predsjednika RS na ovim izborima Milorad Dodik ranije je rekao da će na ovom skupu biti doneseni određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi "na jačanju subjektiviteta RS i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo".

Razlog protesta je i naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS po zahtjevu opozicije RS, nakon izbora održanih 2. oktobra ove godine.

Cirkus na stadionu u Crnoj Gori: Došlo do tučnjave čelnika dva kluba?

Cirkus na stadionu u Crnoj Gori: Došlo do tučnjave čelnika dva kluba?

Na skupu se prvi obratio Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik Milorada Dodika.

"Molim vas da pozdravimo onog što ga je narod izabrao i što nikada niko neće moći promijeniti, novoizabranog predsjednika RS Milorada Dodika. Ovaj naš događaj su nazivali skupom, ali ovo je sabor koji pokazuje da ništa i niko ne postoji ko je jači od naroda i narodne volje. Današnja velika skupština naroda RS iz svog glavnog grada svima poručuje: Vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje! RS je osnovao i odbranio narod, očuvali smo ih je svih 27 godina. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, nećemo BiH koja je po volji samo bošnjačkog naroda odbacujemo odluke Ustavnog suda BiH. Nema BiH izvan dva entiteta. Ne postoji niko jači od naroda i narodne volje", rekao je Kovačević.

Na skupu je istaknuto da "RS ne želi u NATO", da ne priznaju CiK i njihove naredbe, te da ne žele BiH koju kroje "bošnjački političari".

Uz melodiju "Veseli se srpski rode" Danice Crnogorčević, prisustni su se iz parka uputili ka Trgu Krajine noseći trobojke, zastave RS i plakate SNSD-a. Kolonu predvode Dodik, Kovačević, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Staša Košarac i drugi čelnici ove stranke noseći transparent na kojem piše "Da pobijedi srpska".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije