Poruke sa protesta u Banjoj Luci: "Ako nas je ovdje 50.000, 100.000 će nas biti u Sarajevu"

17
L. M.
Poruke sa protesta u Banjoj Luci: "Ako nas je ovdje 50.000, 100.000 će nas biti u Sarajevu"
Foto: ATV / Protesti u Banjoj Luci

Na protestima u organizaciji SNSD-a u Banjoj Luci protiv odluke CIK-a o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS.

Na skupu na Trgu Krajine obratio se kontroverzni režiser Emir Kusturica koji je komentirao izbore održane 2. oktobra.

"Nismo se skupili da odgonetamo tajne nego da potvrdimo istinu koju smo čuli 10. oktobra kada je Milorad Dodik vodio, a nakon toga je sve dovedeno u pitanje kako bi izveli državni udar", kaže Kusturica.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK

U Banjoj Luci počeo protest u organizaciji SNSD-a "Otadžbina zove": Ne žele u NATO, ne priznaju CIK

Izravnao nivo predsjednika RS sa nivoom države, a na ovom skupu je gotovo svaki govornik negirao Bosnu i Hercegovinu, a bosanskohercegovački entitet RS nazivaju državom.

"Živio Milorad Dodik i živio njegov SNDS", tim riječima je Kusturica završio obraćanje.

Dragan Čavić, bivši predsjednik RS, okupljene je pozdravio sa riječima 'pozdrav slobodo'. Kazao je da su Srbi krajem 20. vijeka srpski narod dobio "državu".

"Izborni zakon nismo dobili svojom voljom, ali nikad nije bilo ovako bezakonje kao danas. Večeras pokazujemo da Banja Luka i RS demokratska država. Za nas je RS međunarodno priznata pravda. Živjela RS, živio srpski narod", kazao je Čavić.

Spomenska Stevanović, članica DEMOS-a, kazala je da je Milorad Dodik predsjednik RS te da i pobjedu i poraz treba prihvatiti dostojanstveno.

Banjalučka policija se oglasila o večerašnjim protestima: Tvrde da se okupilo 30.000 građana

Banjalučka policija se oglasila o večerašnjim protestima: Tvrde da se okupilo 30.000 građana

"Sve za RS, ništa protiv RS. Izborni pobjednici i gubitnici su relativna kategorija, ali narod mora biti pobjednik svih izbora. Ovaj miting je veliko ne, borimo se za demokratiju, slobodne izbore, za RS", kaže Stevanović.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac se također obratio prisutnima urlajući "živjela RS".

"Prvi put da Sarajevo broji glasove za RS, mogu brojati koliko hoće, Milorad Dodik je pobjednik. Preko 50.000 će otići ispred CIK-a u Sarajevo. Ne damo našu volju", kazao je prijeteći CIK-u.

Obraćanje je završio riječima: "Moram predsjedniče, jače je od mene. Živjela Rusija".

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, u obraćanju je istakao nekoliko stavova o tome kako će RS biti međunarodno priznata država. Kazao je i da se srpski narod nije promijenio.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, kaže da se nisu plašili ponovnog brojanja jer je Dodik izabran voljom naroda.

"Nismo se umorili i nikada se nećemo umoriti u odbrani RS i naše slobode. Ovdje smo da progovorimo jedinstvom našeg naroda", kaže Đokić.

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva BiH, ponovila je slične poruke o tome kako su Dodik i ona izabrani voljom naroda, pa su "nelegalnici", misleći na CIK, počeli raditi po nalogu opozicije RS.

"Ako nas je ovdje 50.000, 100.000 će biti pred vašim vratima", poručila je Cvijanović CIK-u. Dodala je da neće državu koja ih guši, krade novac, izbornu volju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Najnovije