IGES: 'EU ne treba kažnjavati sve građane BiH, nego stvarne krivce'

3
Radiosarajevo.ba
IGES: 'EU ne treba kažnjavati sve građane BiH, nego stvarne krivce'
Foto: IGES / Adnan Kapo

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) poziva Evropsku uniju da ne kažnjava sve građane BiH zbog neispunjavanja uslova iz Reformske agende, zbog čega je BiH ostala uskraćena za pomoć od 140 miliona KM.

"Umjesto prebacivanja odgovornosti na sve političare u BiH, potrebno je načiniti ozbiljne i odlučne korake kako bi se kaznili stvarni krivci koji onemogućavaju BiH da funkcioniše kao ostale parlamentarne demokratije. Zbog toga je potrebno:

Uvesti najstrožije sankcije svima onima koji pod raznim izgovorima godinama blokiraju BiH na euroatlantskom putu. Ono što vrijedi za ostale države EU mora vrijediti i za Bosnu i Hercegovinu.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Odlučnim pritiskom otkloniti sve institucionalne mehanizme, poput VETO-a i entitetskog glasanja, a koje antievropske politike godinama koriste kako bi BiH držali izolovanu od ostatka Evropske unije i NATO-a.

Dati rok svima koji su izmjenili Reformsku agendu tako što su je prilagodili nacionalističkim antibosanskim i antievropskim politikama, da ponište izmjene i doslovno ispune sve zahtjeve Evropske unije.
 
Koja politička opcija i nivo vlasti ne budu to uradili, automatski tu administrativnu jedinicu izolovati iz dobijanja sredstava, i kompletna sredstva dostaviti onim nivoima vlasti koji su podržali Reformsku agendu u potpunosti i bez spuštanja kriterija koje je postavila EU.
 
Nakon što Reformska agenda bude usvojena, do narednog reformskog koraka napraviti pritisak da se trajno ukine pravo svim nižim nivoima vlasti da mogu odlučivati o pitanjima koja se tiču vanjske politike Bosne i Hercegovine, a posebno EU i NATO integracija.

Nepravedno je da većina građana BiH bude kažnjena, a da novac Bosne i Hercegovine ode drugim državama koje su ispunile zahtjeve. Dio tog novca koji dobije Srbija od EU, a koji je pripadao BIH, Srbija može iz drugih budžetskih rezervi u istom iznosu preusmjeriti u manji bh. entitet, čime će kočničari praktično biti nagrađeni evropskim novcem", saopštili su iz IGES-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije