IGES podsjeća javnost: Potencijalna nalazišta litijuma u BiH su državna imovina!

5
Radiosarajevo.ba
IGES podsjeća javnost: Potencijalna nalazišta litijuma u BiH su državna imovina!
Foto: Screenshot/YouTube/BHRT / Stanovnici Tuzle protiv otvaranja rudnika litijuma

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), zbog sve učestalije debate oko nalazišta litijuma u Bosni i Hercegovini, podsjeća javnost na činjenice šta spada u državnu imovinu.

Teritorija Republike Bosne i Hercegovine ima ukupnu površinu od 5.119.683 hektara. Državna svojina čini 53,26 posto ili 2.726.971 hektara, a u svojini građana 46,74 posto ili 2.392.712 hektara, podsjetili su danas, 18. jula, na početku saopćenja, pa nastavili:

"U strukturi površina državne svojine dominantna je površina pod šumom 1.789.307 hektara (34,95 posto od ukupne površine BiH), pod pašnjacima se nalazi 572.856 hektara (11,19 posto od ukupne površine BiH). U svojini građana obradive površine čine 1.470.318 hektara ili 28,72 posto od ukupne površine Republike. Razmještaj državne svojine na teritoriji Bosne i Hercegovine značajan je sa stanovišta korištenja prirodnih resursa i uticaja države na raspolaganje ovako značajnim površinama.

Automobil se survao na plažu punu kupača u Crnoj Gori

Automobil se survao na plažu punu kupača u Crnoj Gori

Što se tiče državnog posjeda, odnosno vlasništva, jasno je da ono obuhvata cijeli državni teritorij tj. državno zemljište, javna dobra, rudnike, naftna polja, planine, rijeke, drumski, željeznički, morski i vazdušni saobraćaj itd. Pravni titular tog cjelokupnog državnog vlasništva, odnosno teritorije BiH je država, a niži nivoi vlasti mogu samo biti nosioci prava korištenja. Prema međunarodnom pravu državni teritorij, odnosno državni posjed, pa i bosanskohercegovački, pripada ukupnom broju njenih građana bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, rasnu, socijalnu i drugu pripadnost. Dakle, u Bosni i Hercrgovini ne postoji bilo čiji pojedinačni nacionalni posjed, pa shodno tome ni bilo čiji pojedinačni nacionalni državni teritorij."

Buduća korištenja rudnih bogatstava u BiH mogu se odvijati samo u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, naglašavaju iz IGES-a.

"Potencijalno iskopavanje litijuma je jedno od prioritetnih državnih pitanje u Srbiji, pa prema
tome isto tako treba biti i prioritetno državno pitanje u Bosni i Hercegovini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije