I ugledni The New York Times pisao o aferi "Respiratori" koja potresa BiH

Radiosarajevo.ba
I ugledni The New York Times pisao o aferi "Respiratori" koja potresa BiH
Foto: Vlada FBiH / 100 respiratora

Ugledni "New York Times" pisao je o aferi "Respiratori" koja potresa Bosnu i Hercegovinu.

"Državno tužilaštvo u Bosni i Hercegovini otkrilo je da je 100 respiratora koje je iz Kine uvezla privatna kompanija i koju je plaćala vlada BiH beskorisno za pacijente COVID-19", navodi se u tekstu "Nwe York Timesa"..

Malo poznatoj kompaniji za preradu voća, bez dozvole za uvoz medicinske opreme, odobreno je 5 miliona eura (5,5 miliona dolara) za nabavku opreme u malu balkansku zemlju usred pandemije, piše ugledni američki list. 

"Nakon medijskih natpisa zbog čega je kompanija "Srebrna malina" koja je povezana s bosanskim političkim establišmentom, dobila unosan ugovor, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu o mogućoj korupciji i prijevari", navodi se u ovom tekstu. 

Nakon prvobitnog izvještaja, Tužilaštvo BiH navelo je da uvezeni rrsoiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenja oboljelih od koronavirusa.

Istakli su i da je vlasnik kompanije negirao optužbe da je uvozio respiratore po velikim cijenama.

"Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja", navodi se u tekstu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije