! / Svjetski jevrejski kongres osudio misu za blajburške žrtve u Sarajevu

13. 05. 2020. u 19:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svjetski jevrejski kongres (WJC) pozvao je vlasti u Hrvatskoj da prestanu sudjelovati u veličanju, kako su naveli, zloglasnog ustaškog režima, te osudio misu zakazanu za 16. svibnja u Sarajevu, namijenjenu odavanju počasti Hrvatima ubijenim u maju1945. u Bleiburgu, prenose agencije.

U saopćenju dostavljenom Tanjugu WJC navodi da se protivi toj i dvjema manjim komemorativnim manifestacijama u Zagrebu i Bleiburgu, najavljenima za isti dan.

Kako se navodi, WJC je ogorčen i time što se u Hrvatskoj posljednje 24 godine tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i suvremene države nego pojedinci koji su podržavali ili su bili uključeni u aktivnosti režima koji je ubio stotine tisuća nedužnih osoba samo zbog njihovog etničkog ili vjerskog identiteta.

"Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, praznicima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Član 2.) i od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Bleiburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i neovisnost moderne Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Glavni savjetnik WJC-a Menachem Rosensaft ocijenio je zastrašujućom činjenicu da fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od židovskog i srpskog stanovništva, slijedeći model iz nacističke Njemačke, dobivaju poštovanje i da se smatraju nekim ko je svojim djelima pridonio slobodi i neovisnosti moderne hrvatske države.

"Činjenica da Hrvatski sabor ima pokroviteljstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima povijesne istine te židovskoj zajednici diljem regije, čiji se patriotizam i osobna sigurnost dovode u pitanje svaki put kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke", naveo je Rosensaft. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA