I sarajevski vrtići na udaru korone: Otac djeteta zaražen, mališani u samoizolaciji

E. M.
I sarajevski vrtići na udaru korone: Otac djeteta zaražen, mališani u samoizolaciji
Foto: Arhiv / Ilustracija

I sarajevski vrtići našli su se na udaru COVID-19.

Vrtić Mašnica u općini Novo Sarajevo obustavio je rad 30. juna u periodu od 14 dana samoizolacije djece i porodice, uposlenika vrtića Mašnica nakon što je utvrđeno da je jedna odgojateljica zaražena.

Jučer je djelimično zatvoren i vrtić Zvončić, općina Novo Sarajevo, nakon što je utvrđeno da je zaražen otac jednog djeteta.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Meša Selimović, predsjednik Vijeća roditelja sarajevskih vrtića dijete čiji je otac zaražen ove sedmice nije dolazilo u vrtić. 

"Otac djeteta koje ide u ovaj vrtić u subotu je testiran na koronavirus. Test je bio pozitivan. Majka i dijete su uradili test i čekaju nalaze. Dijete je posljednji dan u vrtiću bilo 26. juna, u petak", rekao je Selimović. 

Iz tog razloga stigla je preporuka epidemiologa da se djeca iz odgojne grupe u koje ide i to dijete trenutno povuku iz vrtića i budu u samoizolaciji, dok nalazi ne budu gotovi.

"Prvenstveno je obaviještena ta grupa, a potom i ostali roditelji", kazao nam je Selimović.

On je rekao da vrtić nije u potpunosti zatvoren, jer ima i onih roditelja koji nemaju gdje ostaviti djecu.

"Vidjet ćemo koliko djece je jutros došlo u vrtić. U svakom slučaju, svi su obaviješteni ukoliko neko ima u porodici nekoga ko spada u rizičnu grupu da ne dovode djecu", istakao je Selimović.

On je rekao da će se nastaviti pratiti zdravstveno stanje djece te da su u stalnom kontaktu s epidemiolozima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije