I. Sarajevo / Do petka će biti dostavljeni svi odgovori na Upitnik EK, slijedi verifikacija

16. 01. 2018. u 12:01:00 A. B.

Shares: 11

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu završen je sastanak o utvrđivanju prijedloga teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz Upitnika Europske komisije, a kako je novinarima nakon sastanka kazala premijerka RS-a Željka Cvijanović, postignut je dogovor o svim pitanjima.

"Danas smo uradili dosta posla i dobili smo jasne podatke te ćemo prečišćeni tekst dostaviti do petka, a u narednih nekoliko dana ćemo imati verifikaciju svih odgovora", kazala je Cvijanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je potvrdiod a su zadovoljni rezultatim današnjeg sastanka, jer su uspjeli dogovoriti tekst odgovora na Upitnik EK.

"Do petka će se odgovoriti pustiti u proceduru verifikacije, ukjučujući i kolege iz EU. Do petka će sve biti gotovo, a onda idu tehničke stvari štampanja odgovora na Upitnik EK", izjavio je Zvizidić te dodao da će odgovori biti dostupni i na engleskom jeziku.

Prema njegovim riječima, današnjim postignutim dogovorom je vrlo jasno da funkcionira mehanizam koordinacije i da će to ostati ključan element kretanja BiH ka euroatlanskim integracijama. 

Na današnjem sastanku je istaknuto da je završen jedan veliki dio posla, iako je BiH, odnosno vlast u FBiH i RS-u upala u jednu veću krizu.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri i ministri finansija, koji su krajem prošle godine usagasili većinu odgovora iz Upitnika EK.

Premijerka RS-a je prije sastanka izjavila da je umjereni optimista kada je riječ o sastanku u vezi s utvrđivanjem odgovora na Upitnik Europske komisije i istaknula da očekuje da će određena pitanja biti razjašnjena.

Zvizdić je  kazao da se preostala pitanja odnose na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.

NEMA KOMENTARA