O budžetu će se raspravljati u srijedu na Predstavničkom domu

Radiosarajevo.ba
O budžetu će se raspravljati u srijedu na Predstavničkom domu
Predstavnici Federalne vlade i Parlamenta danas su u zgradi Federalnog parlamenta razgovarali o sazivanje sjednica oba doma Parlamenta kako bi se zastupnici izjasnili o budžetu FBiH za 2018. godinu.

Sastanku su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević, ujedno ministrica finansija, kao i Vesko Drljača, koji obavlja i dužnost ministra rada i socijalne politike. Od članova Parlamenta, pojavili su se i predstavnici Stranke demokratske akcije te Saveza za bolju budućnost BiH.

Ovaj susret predstavnika Vlade i kolegija oba doma Federalnog parlamenta drugi je pokušaj približavanja stavova kako bi eventualno bio otklonjen zastoj u radu Parlamenta, nastao prije Nove godine.

Učesnici su se sastali i protekle sedmice, ali su se i razišli bez konkretnog dogovora te naredni susret najavili za danas.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je da bi raspuštanje Parlamenta FBiH bilo bi loše za FBiH, jer ne bi imali budžeta, nijednog zakona, korisnici socijalnih naknada ne bi dobili naknadu, državni službenici ne bi dobili plaće i to bi bila situacija iz koje bi jako teško bilo izaći.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je izjavio da je postignut dogovor za budžet FBiH.

"U srijedu će budžet ići na Predstavnički dom FBiH, a u petak na Dom naroda", rekao je Mušić.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara je navela da je prioritet osigurati političku i finansijsku stabilnost u FBiH. 

Iz SBB-a su rekli da će podržati budžet u ovom obliku, ako se SDA i HDZ dogovore.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da FBiH što se tiče likvidnosti u januaru može još trošiti novac, jer ima od decembra prošle godine.

"Do 1. februara bi trebao biti usvojen ili budžet ili Zakon o privremenom finansiranju. S obzirom na ovaj budžet ima najveći procenat kapitalnih ulaganja, bilo bi šteta da ne bude usvojen", napomenuo je Novalić.  

Budžet FBiH za 2018. predložila je na vrijeme Federalna vlada, ali taj najvažniji finansijski akt ne može postati operativan dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu.

Sjednica Predstavničkog doma održana je u tom cilju prije Nove godine, ali je zbog određenih političkih nesuglasica parlamentarnih stranaka, prekinuta bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao od tada.

Tako je Federacija BiH ušla u 2018. godinu bez budžeta potvrđenog u Parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije