Kriza u Federaciji: Čavara razmišlja da raspusti Parlament, SBB se protivi

A. D.
Kriza u Federaciji: Čavara razmišlja da raspusti Parlament, SBB se protivi
Nakon što je predsjednik FBiH Marinko Čavara potvrdio da razmišlja i o raspuštanju Parlamenta FBiH, njega je podržao Hrvatski narodni sabor (HNS) koji je danas zasjedao u Mostaru.

Član predsjedništva HNS-a Mario Karamatić kazao je da smatraju da Čavara sam treba donijeti odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH ukoliko to želi, odnosno ukoliko smatra da će na taj način biti odblokirani procesi.

Predsjednik FBiH za odluku o raspuštanju Parlamenta ne treba tražiti saglasnost potpredsjednika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, odnosno Milana Dunovića (DF) i Melike Mahmutbegović (SDA).

Tim povodom saopćenjem je reagirao i Savez za bolju budućnosti BiH. SBB smatra da je riječ o izuzetno štetnoj i nesagledivo opasnoj opciji.

Iz SBB-a su saopćili kako procjenjuju da se Budžet FBiH može i mora usvojiti, i da  svi parlamentarni akteri moraju pokazati toleranciju i odgovornost da do toga dođe.

"U slučaju raspuštanja Parlamenta FBiH, dogodio bi se nezapamćeni kolaps sa ekstremnim i nepopravljivim političkim, ekonomskim i socijalnim štetama. Naročito jer treba imati u vidu da, nažalost, ne postoji mogućnost vanrednih izbora. Zato SBB poziva Predsjednika Federacije  da, ni pod kakvim uslovima, ne koristi ustavnu odredbu, Član 16, (stav 2)", saopćili su.

Inače, ove informacije dolaze uoči današnjeg sastanka predstavnika Vlade i Parlamenta FBiH iz stranaka koje čine vlast u FBiH, a u vezi s održavanjem sjednice Parlamenta radi donošenja federalnog budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije