HNK / I dalje gori u Konjicu i Jablanici, požar na Rujištu pod kontrolom

14. 04. 2020. u 09:46:00 Fena

Shares: 0

Šumski požar koji danima gori na lokaciji Rujišta sjeverno od Mostara još je aktivan, ali je pod kontrolom.

Prema informacijama iz Profesionalne vatrogasne brigade Mostar, vatrogasci su stalno na terenu i gase požar tamo gdje je moguće kako vatra ne bi stigla do kuća.

Posao im otežava to što vatra gori na nepristupačnom terenu, te činjenica da se radi o miniranom području.

Vatrogasci nade polažu u najavljenu kišu.

"Dobra kiša mogla bi ugasiti požar, ali ako samo malo 'porosi', od toga nema ništa, može samo usporiti širenje vatre", kazali su iz PVP Mostar.

Veći požari aktivni su i u Jablanici i Konjicu, dok je kiša ugasila požare na području općine Prozor-Rama, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra.

Na području Konjica došlo je do ponovnog aktiviranja požara u Kostajnici, u Ovčarima, na Vrapču, na Živašnici, u selu Bušćak, u Spiljanima, u Boždarevićima te u Donjem Selu.

Angažirane su sve raspoložive snage vatrogasne jedinice Konjic i Šumarstva Prenj, a u gašenju pomažu i mještani.

Tokom prethodne noći jablanički vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu požarnu liniju koja se iz pravca Kostajnice kretala prema naselju Glodnica, a pod kontrolom su i požarišta u mjesnoj zajednici Ostrožac, u blizini naselja Glodnica i Mrakovo.

Preko vrha planine Baćina prenesen je požar s prostora prozorske općine na teritoriju općine Jablanica. Vatra ima tendenciju spuštanja požarne linije prema podnožju Baćine i magistralnoj cesti M-17.5, čime bi bila ugrožena sigurnost stambenih objekata u selu Sovići.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA