Husagić: Snažnim angažmanom bh. dijaspore protiv destruktivne politike RS-a

0
F. V.
Husagić: Snažnim angažmanom bh. dijaspore protiv destruktivne politike RS-a
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ahmed Husagić

Prema rezultatima glasanja putem pošte na posljednjim Općim izborima 2018. godine, probosanske snage osvojile su tek 8.849 glasova, što je skoro duplo manje u odnosu na 17.063 glasa koje su dobile ostale političke opcije u bh. entitetu RS.

Ta činjenica, koja je nesumnjivo ukazivala na topljenje i nestanak bh. političkog faktora na prostorima BiH, prostora gdje je je izvršen genocid, utjecala je i na krajnje neprijateljske pozicije tamošnjih političkih faktora, posebno vlasti, prema državi BiH.

Opozicija u RS-u se, također, stala uglavnom populistički utrkivati s vlastima u nacionalizmu, umjesto da bude korektiv neodgovorne vlasti.

Užas u Hrvatskoj: U eksploziji poginulo dijete, dvije žene povrijeđene

Užas u Hrvatskoj: U eksploziji poginulo dijete, dvije žene povrijeđene

Podsjetimo, nekada su probosanske stranke imale 21 mandat u NSRS, a danas samo tri!

Nekada su predstavnici probosanskih stranaka činili Vladu RS-a.

Sve je to nestalo sa dolaskom Milorad Dodika na vlast otprilike davne 2006. godine, ali, budimo realni, i zbog nezainteresiranog, pasivnog i podijeljenog nastupa probosanskih stranaka.

Konačno proaktivan pristup i okupljanje probosanskih snaga u RS-u, a posebno organiziraniji nastupi u bh. dijaspori, doveli su do nervoznih reakcija vlasti RS-a.

Veoma je jasno da bi sa većim brojem mandata u NSRS nakon narednih Općih izbora rastao utjecaj probosanske politike u tom dijelu Bosne i Hercegovine, što bi, razumljivo, utjecalo i na destruktivne poteze vlasti RS-a protiv države BiH.

"Nažalost, od rata do sada, broj glasača iz dijaspore je kontinuirano padao. Bilo je i izbornih ciklusa kad se on neznatno povećao ali je tendencija pada zadnjih 20 godina očita. To je sve doprinjielo da su pro-bosanske snage zanemarivo zastupljene u organima 'Entiteta rs'. Sramotno je kada se vidi koji je odnos u izlaznosti glasača i glasačica koje daju podršku pro-bosanskim strankama i onih koji daju podršku onim strankama koje zagovaraju anti-bosanske koncepte, odnosno cijepanje kako bh. društva tako i države", kaže za portal Radiosarajevo.ba Ahmed Husagić iz Pokreta Domovina.

Kako ističe, često čuje argument pojedinih kako su razočarani u političke partije i pojedince ali se postavlja pitanje, kako to da su pro-bosanski glasači i glasačice razočarani, a anti-bosanski nisu.

"Smatram da je vrijeme da sve one animozitete koji postoje stavimo na stranu i pokušamo naći konzenzus oko stvari koje su prioritet. A to je, podrška pro-bosanskom bloku Pokret za državu koji nastupa u 'Entitetu rs' na izborima u oktobru ove godine", dodaje Husagić.

Bez dobrog rezultata u tom dijelu BiH – tvrdi naš sagovornik - neće biti ni bosanske politike u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Gledat ćemo i dalje destrukciju i ugrožavanje integriteta i suvereniteta države. Da bi se postigao dobar rezultat potreban je jak angažman Bosanaca i Hercegovaca koji žive u inostranstvu. Pro-bosanski politički kapaciteti u 'Entitetu rs' su limitirani tako da bez masovnog izlaska dijaspore na izbore nema promjene. Jednostavno rečeno, do nas je. Na nama je odgovornost", zaključio je Husagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije