Intervju / Ahmed Husagić iz Brisela: Neshvatljivi su mi potezi Palmera i Eichhorst

03. 12. 2021. u 17:30:00 A. S.

Shares: 0

Ahmed Husagić, doskora koordinator za integraciju austrijske političke partije SPD i jedan od čelnih ljudi bh. dijaspore u Austriji, trenutno  se nalazi u Švicarskoj, gdje sa Vojinom Mijatovićem (SDP BiH) i Sašom Magazinovićem (SDP BiH) održava brojne sastanke u Europskom parlamentu u Briselu.

Husagić je ranije iz Brisela poslao poruku da uloga svih njih u narednom periodu mora biti usmjerena ka promociji bosanskih vrijednosti zajedništva i tolerancije.

"Svaki građanin BiH bez obzira da li živi u BiH ili izvan zemlje mora doprinijeti ajedničkoj borbi, jer samo zajedno možemo uspjeti", kazao je Ahmed Husagić.

Ahmed Husagić - undefined

Foto: SPO: Ahmed Husagić

Lijepih vijesti ima iz sata u sat, a Husagić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba odgovorio na naša pitanja i prenio dojmove kako bh. diplomatija u inozemstvu jača poziciju Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba: Kako bi ste ocijenili vašu posjetu Briselu?

Ahmed Husagić: Posjeta je bila i više nego uspješna. Imali smo više sastanaka, nego što smo planirali jer su se parlamentarci sami javljali i željeli se sastati sa nama kad su čuli da smo u Europskom parlamentu. Cilj putovanja je bio razgovarati sa članovim socijaldemokratske frakcije u europskom parlamentu ali smo se sastali i članicama Zelenih.

Radiosarajevo.ba: Šta je konkretno bila tema razgovora?

Ahmed Husagić: Na prvom mjestu aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini. Oni su dosta upoznati sa opštom situacijom, ali vidimo da fali poznavanje pojedinih detalja. Tako da je bilo vrlo važno objasniti pojedinosti koje u konačnici i prave razliku. Razgovarali smo također i o tehničkom unapređenju glasanja. Mislim da je važno ili da se uvede elektronsko brojanje glasova za koje ne treba izmjena Izbornog zakona ili da se pošalje veliki broj posmatrača kako bi izborni proces protekao bez velikih nepravilnosti kao što je do sada bio slučaj. Bilo je i riječi o podršci progreisvnim političkim snagama u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Kako tumačite podršku gospodina Palmera i gospođe Eichhorst destruktivnim snagama i negatorima genocida?

Ahmed Husagić: Za mene je to neshvatljivo. Mi smo u Briselu problematizirali ulogu gospođe Eichhorst pogotovo kod poslanika koji dolaze iz Holandije. Ja sam ih lično zamolio da pokušaju preko svoje vlade intervenisati. Postavlja se pitanje, kako gospođa Eichhorst u svojoj zemlji zagovara integraciju a u tuđoj dezintegraciju. Da li bi ona podijelila Holandiju na više izbornih jedinica na osnovu etničkog porijekla. A znamo da u svim europskim državama imaju kvartovi koji su naseljeni pretežno ljudima sa migrantskim porijeklom odnosno drugog etničkog porijekla. Također je neshvatljivo da se izaslanici tako lako odriču europski vrijednosti kojima se u Europi svi rado hvale. Ovo važi i za gospodina Palmera.

Magazinović, Husagić, Mijatović i Koster - undefined

FOTO: Facebook: Magazinović, Husagić, Mijatović i Koster

Radiosarajevo.ba: Koliko Evropa može prepoznati da se radi o sukobu civilizacija/ autokratskih i diktatorskih režima protiv liberalnih, kojima je u centru interesovanja građanin i koliko Europa razumije da se u Bosni brani njena pravna stečevina?

Ahmed Husagić: Zbog lobiranja poznatih nam grupa a koje predvodi gospođa Zovko, mnogi parlamentarci su na početku pristupali problemu pragmatično ne shvatajući suštinu svega. Pozitivno je da kad se objasne detalji vrlo brzo dođe do razumijevanja. Problem staje u jednu rečenicu. Ideologija etničke podjele na jednoj i ideologija liberalne demokratije-građanskog društva na drugoj. Vrijednosti liberalne demokratije i prava svakog pojedinca se u ovom trenutku brane u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Šta su sljedeći koraci koje ćete poduzeti?

Ahmed Husagić:  Smatram da se djelovanje prema međunarodnoj zajednici treba ustrojiti. Nažalost, na DKP, BiH ne možemo računati u punom kapacitetu, jer znamo da tamo imamo ljude koji rade protiv države i koncepta jednakopravnosti, tako da će Pokret Snaga Domovine u narednom periodu pozvati predstavnike političkih partija i pojedince koji žele da brane civilizacijske vrijednosti kako bi vidjeli sa kojim kapacitetima raspolažemo. Također se treba operacionalizirati dogovor između predsjednika Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića i Edina Forte o djelovanju prema frakcijama u europskom parlamentu. Pisanje pisama nije dovoljno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)