Husagić: "Kad slušam pojedince, BiH kao da je negdje kod Kavkaza, a ne u Evropi"

9
Radiosarajevo.ba
Husagić: "Kad slušam pojedince, BiH kao da je negdje kod Kavkaza, a ne u Evropi"
Print Screen / Ahmed Husagić

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga Domovine i ex-savjetnik kancelara Austrije, kao gost-uvodničar današnje sesije asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", izjavio je da treba raditi na orijentaciji Bosne i Hercegovine prema političkim snagama zapadne Evrope koje gaje iste vrijednosti liberalne demokratije.

Ideološki i pragmatično, nema dugog izbora od tih principa koji se mogu dijeliti s političkim pokretima, pa i državama, s istim idejama, naveo je Husagić na pres-konferenciji održanoj uoči sesije.

To važi i za trenutnu situaciju u kojoj Bosnu i Hercegovinu potresa jaka politička kriza.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Po Husagićevom mišljenju, treba sarađivati s političkim snagama zapadne Evrope koje gaje iste vrijednosti, odnosno žele vidjeti BiH kao članicu modernih društava, kako bi imala jakog saveznika.

"Moramo targetirati interesne grupe koje nas podržavaju", kazao je Husagić čije je mišljenje da će Austrija pratiti Njemačku u eventualnim sankcijama i pristisku na Vladu Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina mora konačno biti dio zajednice modernog demokratskog svijeta, poruka je gosta-uvodničara "Kruga 99", ujedno tema njegovog obraćanja na današnjoj sesiji.

"Kad slušam pojedine izjave nekad imam osjećaj da se Bosna i Hercegovina nalazi negdje kod Kavkaza, a ne u srcu Europe", ističe Husagić između ostalog i tvrdi kako od kako je došao u BiH je primijetio da ljudi ne znaju šta znači liberalna demokratija. 

"One vrijednosti koje mi spominjemo kao građanska država, fer izbori, pravna država, i ono najvažnije odnos prema pojedincu. Liberalna demokratija pojašnjava taj odnos, nije važno ko je koje skupine, vjere, nacionalnosti itd, dakle sistem vrijednosti je bitan. Nažalost od određenih centara moći u zadnje vrijeme imamo te tendecije da se te vijednosti sruše", kazao je Husagić. 

Kako je danas na sesiji Kruga 99 poslušajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije