! / Hrvatski mediji otkrili: Pripadnici HV po nalogu Milanovića boravili u gradu u BiH!

31. 10. 2021. u 22:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

I dok savjetnik Predsjednika Rrvatske, umirovljeni general Marijan Mareković tvrdi da nije tačno da je predsjednik Zoran Milanović tražio da se pošalje vojska u Bosnu i Hercegovinu, Jutarnji list saznaje kako se to dogodilo u aprilu ove godine.

Četvero pripadnika Počasno zaštitne bojne upućeno je u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostatak četvorice pripadnika HVO-a.

Upravo je je umirovljeni general Marijan Mareković na tom događaju bio izaslanik predsjednika Milanovića.

Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na fotografijama koje je objavio fenix-magazin.de jasno se vidi da su prilikom polaganja vijenaca od strane generala Marekovića i ministra Radmana bile prisutne i pripadnice Počasno zaštitne-bojne.

Prema Zakonu o odbrani 'odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te jedinice razine voda i niže donosi ministar odbrane“.

Kako saznaje Jutarnji list u ovom slučaju bilo je riječ o četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a predsjednik Milanović je potpisao odluku o njihovom angažmanu i uputio je načelniku Glavnog štaba admiralu Robertu Hranju.

On je potom napisao naredbu o njihovom upućivanju u BiH. Prema riječima sagovornika Jutarnjih, pripadnici Bojne već su krenuli na put kada su u Glavnom štabu shvatili da bez odluke ministra odbrane ne mogu slati vojnike preko granice.

Na naknadni zahtjev iz Glavnog štaba HV, ministar odbrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala.

Pripadnici Bojne su odluku čekali u Splitu i nakon što je ona potpisana krenuli su za Bugojno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)