Gjenero: Utvrditi odgovornost Milanovića za "slanje vojske u BiH"

4
Faruk Vele
Gjenero: Utvrditi odgovornost Milanovića za "slanje vojske u BiH"
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ugledni politolog i politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je mogući skandal međunarodnih razmjera kojeg je razotkrio ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić. Naime, on je u zagrebačkom "Jutarnjem listu" optužio predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je htio poslati Hrvatsku vojsku (HV) preko granice, u Bosnu i Hercegovinu!

Nisu poznate okolnosti pod kojima se to dogodilo, no svakako je riječ o ozbiljnom incidentu.

"Čak ste bez mojeg znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od Vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete Zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku", kazao Banožić za "Jutarnji list" prenoseći dijelove razgovora sa načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjom, s kojim je došao u sukob nakon što mu je, upravo po nalogu Milanovića, zabranio obraćanje u Požegi.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Mogućnost opoziva

Gjereno kaže da je riječ je o vrlo važnoj izjavi ministra Banožića, koja je u hrvatskim medijima dobila izrazito malo prostora.

"Naime, "Jutarnji list" je navodi u tiskanom, ali ne i u internetskom izdanju, a portali je ne prenose, barem za sada. Iz same izjave, odnosno poruke admiralu Hranju, ne saznajemo kontekst ideje o slanju vojske preko granice, ali ako je u bilo kojem obliku nešto takvo postojalo kao inicijativa, onda se radio o izravnom kršenju Ustava, kojim je jasno regulirano da Oružane snage RH ne mogu preći državnu granicu bez suglasnosti Sabora. Dakle, ako se takva inicijativa dogodila voljom admirala Hranja, onda je on morao biti nečasno otpušten iz službe, a usto, ako se radilo o inicijativi predsjednika Republike, jasno je regulirana procedura utvrđivanja njegove posebne odgovornosti za poštovanje Ustava", pojašnjava Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Sabor je u tom slučaju već morao odlučivati o pokretanju postupka, i izglasati ga dvotrećinskom većinom, a nakon toga ga je Ustavni sud mora, suglasnošću dvotrećinske većine sudaca, razriješiti s dužnosti.

"Iako se naoko čini nevjerojatno da bi nekome danas u Hrvatskoj moglo pasti na pamet ovakvo poigravanje Hrvatskom vojskom (HV), nakon štetočinskih poteza, opstrukcije europske i atlantske politike, pogodovanja interesima Rusije, nevjerojatnog prezrivog odnosa prema susjednim državama, a posebice prema BiH, nemoguće je tvrditi da nešto takvo trenutnom predsjedniku nije palo na pamet. Milanović postaje veliko opterećenje Hrvatskoj, on nema nikakvih inhibicija, nema demokratske političke kulture, dodvorava se nacionalističkim radikalima", naveo je Gjenero.

Prema njegovim riječima, nevjerojatno je da Milaović, također, zagovara potiskivanje američkog utjecaja iz Bose i Hercegovine, i to da, uz pomoć svog saveznika Turske i vazala Srbije, Vladimir Putin kroji odnose u BiH!?

"A on je spreman volontirati unutar zamišljenog "old boys cluba" zajedno s Aleksandrom Vučićem!?" , ogorčen je Gjenero.

Tuđmanova strategija

Uzroke ovakve političke pozicije Milanovića Gjenero vidi u slaboj opoziciji. U klijentelističkom odnosu umirućega SDP-a prema Milanoviću, jer "funckionari te stranke koja ima vrlo male šanse na idućim izborima, očekuju da ih trenutni predsjednik zbrine na državnim sinekurama, poput onih ambasadorskih i generalno-konzulskih"...

"Uz to, fasciniranoću desnih radikala Milanovićevim "neosuverenizmom" i obnovom negativnih elemenata Tuđmanove političke strategije, a gaženje suvereniteta BiH je dio te "političke tradicije", Milanović si je stvorio zaštitni zid u Saboru, jer nije moguće uspostaviti dvotrećinsku većinu za njegov opoziv. Posljedica je njegova radikalska nesputanost i ponašanje koje bi moglo ozbiljno ugroziti europsku i atlantsku politiku Hrvatske. Do sada je premijer Plenković umjerenošću pokušavao umanjivati značenja ovakvih Milanovićevih poteza, a izjava ministra Banožića, ako nije u bijesu izgovorena rečenica više, naznačuje mogućnost zaoštravanja sukoba Vlade i Predsjednika", analizira Gjenero.

Parada za Dodika i Čovića

Prema njegovim riječima, za potpunu ocjenu valja pričekati da saznamo u kakvim je to okolnostima admiral Hranj trebao na Milanovićev zahtjev slati vojsku preko granice u BiH.

"Možemo biti sigurni da Milanović nije namjeravao poruke slati Miloradu Dodiku i Banja Luci, nego da su na njegovoj meti bili Sarajevo i legitimne državne institucije BiH, ili možda neka parada u prostoru kojeg je svojim nedavnim posjetom obilježio kao "treći entitet", novu Herceg-Bosnu, a u korist ruskog igrača na BiH parteru, Dragana Čovića", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije