Hrvatski ministar tvrdi: Milanović Hrvatsku vojsku htio poslati u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar tvrdi: Milanović Hrvatsku vojsku htio poslati u BiH
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Posljednji obračuni između predsjednika i premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića na površinu je iznio skandal međunarodnih razmjera u ovoj državi, inače članici NATO-a, a koji je povezan i sa Bosnom i Hercegovinom.

Naime, ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić optužio je predsjednika Hrvatske da je htio poslati vojsku preko granice, u našu zemlju!

Nisu poznate okolnosti pod kojima se to dogodilo, no svakako je riječ o skandalu međunarodnih razmjera.

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

Naime, nakon incidenta u Požegi, kad je Milanović preko svoga čovjeka, načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, zabranio obraćanje ministru odbrane Mariju Banožiću, ovaj je uzvratio tako što je za "Jutarnji list" otkrio ozbiljan skandal.

Inače, Milanović je to učinio zbog osvete, odnosno penzionisanja jednog njemu dragog brigadira, a zbog ličnog hira je bio spreman iskoristiti ovlasti vrhovnog komandanta, što je posebno zabrinjavajuće.

Banožić je od Hranja, zbog toga jer je poslušao Milanovića i njemu zabranio govoriti, zatražio ostavku.

"Rekao sam mu da postupa suprotno Zakonu o odbrani u kojem se navodi kako je Ministarstvo odbrane u vojnom objektu kao domaćin nadležno za organizaciju protokola i da usmene naredbe Vrhovnog komandanta nisu zakonite. No, on je odlučio poslušati predsjednikovu naredbu", otkrio je iznerivirani ministar.

Banožić je žestoko odgovorio na poteze načelnika Glavnog stožera.

"Rekao sam mu: sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mojeg znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od Vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete Zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku - kazao je ministar obrane i dodao : - Ma trebao sam njegovu ostavku tražiti kada je s predsjednikom otišao u onaj Klub kod Dragana Kovačevića", kazao je ministar Banožić prenoseći dijelove razgovora sa načelnikom Glavnog stožera HV-a, admiralom Robertom Hranjanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije