Hrabrost Vikićevih specijalaca konačno prepoznata: Evo gdje će se izgraditi spomen-obilježje

3
Radiosarajevo.ba
Hrabrost Vikićevih specijalaca konačno prepoznata: Evo gdje će se izgraditi spomen-obilježje
Foto: Grad Sarajevo / Potpisan ugovor o izgradnji spomen-obilježja

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima Udruženja veterana Odreda policije 'Bosna', Sporazum o realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima.   

Kako je prethodno već najavljeno, izgradnja je planirana na lokalitetu parka kod Druge gimnazije u Sarajevu.

Ministarstvo za boračka pitanja KS pomenuti projekt sufinansirat će sa 200.000 KM, i to za potrebe izvođenja građevinskih radova.   

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Prema riječima ministra Osmanovića, riječ je o projektu koji će trajno da svjedoči hrabrosti bosanskih specijalaca. "Danas smo zajednički ozvaničili početak izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima, spomenika čiju izgradnju čekamo već duži niz godina. Uprkos mnogim otporima, mogu sa zadovoljstvom da kažem da idejno rješenje kreće u realizaciju u narednom periodu, kako bismo konačno dobili monumentalni spomenik otporu jednog naroda", poručio je ministar.

"Zahvalio bih se prvenstveno gradonačelnici Benjamini Karić, koja je prepoznala važnost izgradnje ovog spomen-obilježja, i stavila na raspolaganje sve svoje raspoložive kapacitete. Kultura sjećanja je segment na koji smo veoma ponosni, i kao ponosni pripadnik veterana Odreda policije Bosna ovaj projekt ima posebno mjesto u mom mandatnom periodu. Svakako se stavljamo na raspolaganje i u narednom periodu, za nastavak dinamike izvođenja radova", rekao je ministar Osmanović.

Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić

Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić

Gradonačelnica Benjamina Karić smatra da je ovaj potez trebalo davno realizovati: "Iznimno poštujući ogroman, neizmjeran doprinos Odreda policije Bosna i svih pripadnika ove elitne jedinice koji su dali život i zdravlje za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, ovakav projekt trebao je i ranije da bude realizovan."   

Iskoristila je priliku da se zahvali svima koji su svojim sredstvima podržali izgradnju spomen-obilježja bosanskim specijalcima, sa uvjerenjem da će se izuzetna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

/ Anketa

Da li spomenik specijalcima s uništenim tenkom treba stajati u parku pored Druge gimnazije?
Rezultati

Spomen-obilježje je u obliku uništenog tenka agresorske vojske s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe.

Odred policije Bosna imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubilo život tokom agresije na našu domovinu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije