Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić

7
Radiosarajevo.ba
Zvanična odluka: Sarajevo podiže spomen-ploču stradalim doktoricama Almi Suljić i Azri Spahić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Memorijalna šetnja za Azru Spahić i Almu Suljić

Danas, 27. decembra, u Vijećnici je održana 34. redovna sjednica Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući GV.

Na sjednici su danas usvojeni i Program rada GV Grada Sarajeva za 2024. godinu i Budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu u iznosu od 20.660.500 KM

Izmđu ostalog, usvojena je i Odluka o podizanju spomen-ploče mladim doktoricama tragično nastradalim u saobraćajnoj nesreći na Marijin-Dvoru.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

"Spomen-ploča se postavlja na fasadi objekta na Marijin-Dvoru, ulica Dolina, općina Centar Sarajevo, a ima za cilj da trajno sačuva uspomenu na tragično nastradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić", saopćeno je iz GV.

Spomen-ploča trebala bi se nalaziti na mjestu nesreće, u marindvorskoj ulici Dolina. Kako su ranije naveli iz Grada, potrebno je ishodovati prethodne saglasnosti nadležnih institucija, s obzirom na to da je zgrada na kojoj se planira postaviti spomen-ploča nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i bilo kakva intervencija na fasadi objekta zahtjeva posebne saglasnosti. 

Podsjetimo, u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, 26. maja 2023. godine došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubile dvije mlade doktorice, dr. Azra Spahić i dr. Alma Suljić.

Idejno rješenje spomen-ploče
Foto: Printscreen: Idejno rješenje spomen-ploče

Spomen-ploča će buduće generacije trajno opominjati i pomoći da shvate ozbiljnost saobraćajnih nesreća, kao i podsticati veću pažnju na bezbjednost u saobraćaju.

Podsjetimo, Azra Spahić je 26. maja 2023. poginula u saobraćanoj nesreći kada ju je udarilo vozilo kojim je upravljao Armin Berberović. Osim Azre, Berberović je udario još dvije osobe. Alma Suljić preminula je nakon skoro mjesec dana od nesreće usljed teških povreda.

Istragom je utvrđeno da je Berberović vozio bez vozačke dozvole, sa 0.41 promila u alkohola u krvi, te je od ranije poznat sarajevskoj policiji po brojnim prekršajima. Berberović je priznao krivicu 26. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije